БАН: Академията е обречена на ликвидация

Искаме България на духа – на науката, на образованието, културата и знанието!, заключава декларацията, подписана от чл. кор. Стефан Воденичаров.
Единодушно Общото събрание посочва в отчета си, че 2010 г. е най-тежката година в историята на БАН поради силно намаления бюджет (над 30 %) и значително намалял научен състав (над 1100 напуснали и пенсионирани учени), припомнят в декларация от БАН, изпратена до президента, премиера, председателя на НС и Комсията по наука и образование.
Tази тревожна тенденция е запазена и през първото полугодие на 2011 г. За второто шестмесечие на 2010 г. средната брутна работна заплата в Академията е била 476 лв. Тъй като БАН никога не е прекъсвала изпълнението на възложените общодържавни и оперативни дейности, то учените де факто са финансирали тези дейности чрез намаляване на собствените си заплати. Мизерните условия принуждават младите учени да напускат или емигрират.
Приетият бюджет за 2011 г. поставя БАН в още по-тежко положение, тъй като той едва ще стигне да се покрие 70% от фонд работна заплата, алармират от Аказдемията. БАН остава без средства за научни изследвания, за научна апаратура, капитални и аварийни ремонти, научна литература и членски внос в международни организации – компоненти, без които не може да съществува никоя научна организация. Този бюджет поставя БАН пред финансов фалит, а учените в унизителни условия, непознати в нито една цивилизована страна.
Независимо от екстремно тежките условия, БАН запазва водещата си позиция на национален център за научни изследвания и дава над 50% от научната продукция и над 60% от патентите, предложени от научните организации в България, въпреки че в БАН работи по-малко от 18% от научния потенциал на страната.
В резултат на убийствената финансова политика има спад на научните показатели в сравнение с 2008 и 2009 г., и той е резонен при силно ограничения бюджет. Въпреки това научните изследвания са на достатъчно високо ниво, а БАН продължава да заема престижно място в най-реномирани световни класации.
Учени от Академията осъществяват научно ръководство на близо 20% от докторантите у нас и имат тясно сътрудничество с всички университети в процеса на обучаване на бакалаври и особено на магистри.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *