БАН поиска оставката на Сергей Игнатов

Общото събрание на учените от БАН настоява за оставката на министъра на образованието и науката Сергей Игнатов. Това се казва в декларация на Академията.

Искането за оставката на министъра е по повод на негово изказване, че академии от вида на БАН няма в Централна и Източна Европа, както и че изследователските звена трябва да бъдат част от висшите училища, предаде БТА.

В декларацията се посочва, че това изказване идва на фона на започналото в Общото събрание на БАН обсъждане на проекта за нова структура на академията, внесен от Управителния й съвет.
Съдържанието на това изказване, обезсмислящо какъвто и да е дебат по този въпрос, породи съмнение в думите на Сергей Игнатов, тъй като в честите контакти на БАН с представители на институциите, които формират и управляват европейската политика в областта на научните изследвания, никога не са изказвани подобни тези, посочват от академията.

БАН не трябва да се закрива, но механичното сливане на институти няма да доведе до създаване на нови, по-добри условия за научна дейност. Това се посочва в изявление от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов по повод декларацията на Общото събрание на БАН.
Може да се получи така, че да се съберат несъвместими колективи, което ще доведе до конфликти, посочва министър Игнатов. Той допълва, че неговото предложение е било институтите на академията да сключат истински рамкови договори с университетите по собствен избор. Това означава да се създадат общи научни съвети, да се синхронизират изследователските планове, институтите да отворят своята база за обучение на студенти и самите учени да участват в процеса на обучение, заявява министърът на образованието.

Смятам, че бъдещето на институтите в академията е в тяхното тясно сътрудничество с университетската среда и това е заложено в желанието на самите учени от БАН да се титулуват „асистент“, „доцент“ и „професор“, така както е в университетите, посочва министър Игнатов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *