Барак Обама нанесе остра критика на „Бритиш Петролиъм“

Американският президент Барак Обама се възмути от плановете на „Бритиш петролиъм“ да плати 10,5 млрд. долара дивиденти на акционерите си, докато жителите на крайбрежието на залива в Луизиана се борят с икономически трудности поради замърсяването вследствие от аварията на петролна платформа на компанията.

В най-засегнатия от разлива щат американският държавен глава заяви: „Получих информация, че „Бритиш Петролиъм“ ще плати 10,5 млрд. – забележете, милиарда! – долара дивиденти това тримесечие. Искам компанията да е съвсем наясно, че има морални и правни задължения за нанесените щети тук в залива“.

Вчера Обама посети за трети път за един месец щата, където шестседмичният петролен разлив причини екологична катастрофа, застрашавайки бъдещето на риболовната индустрия.
Междувременно от „Бритиш петролиъм“ обявиха, че клапанът, монтиран на бликащия петролен кладенец в Мексиканския залив, събира по-голямата част от нефта, което е знак за известен успех със справянето с катастрофата. До 48 часа ще стане ясно дали системата е стабилна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *