Барак Обама с нови идеи за имиграционната политика на САЩ

Републиканците в Камарата на представителите на Конгреса преди дни представиха законопроект, който ще спре указите и меморандумите на президента Барак Обама по имиграционния въпрос от последните 2-3 години. С тях той отлага депортациите на близо 5 милиона души без статут в страната. Републиканците използват бюджетана Министерството на националната сигурност.

В края на миналата година предишният Конгрес гласува бюджета на страната до края на септември 2015 г., когато приключва и фискалната година, припомня в. BG VOICE. Единственото министерство, чието финансиране беше оставено само до 27 февруари, беше на сигурността. Причината – републиканците искаха да използват новото си мнозинство в двете камари на Конгреса след януари, за да спрат парите, с които да се финансират имиграционните действия на Обама. Засега обаче техният план изглежда повече като ход за успокояване на най-консервативните членове на партията, отколкото реална възможност.Предложеният от тях бюджет предвижда 39,7 милиарда долара за национална сигурност – с 400 милиона повече от предходната година. Но законопроектът забранява каквито и да е пари да се използват за изпълнението на имиграционните укази на Обама – настоящи или бъдещи. В това число пари от бюджета, кредити и дори таксите, събирани от имиграционните служби.

Републиканците искат не просто да спрат новите действия, които президентът обяви в края на миналата година, но и програмата за децата, които са доведени в САЩ от родителите си като малки, без тяхното съгласие, т.нар. DREAMers, която е в сила от 2012 г.Законопроектът за бюджета на Министерството на националната сигурност в този му вид едва ли ще бъде приет в Сената, защото републиканците всъщност не са толкова единни по въпроса с имиграционната реформа. А и мнозина от тях знаят, четака ще отблъснат още повече латино гласоподавателите, които на предишните президентски избори гласуваха в пропорция 2 към 1 в полза на демократите.

Но дори и това да се случи, от Белия дом в понеделник обявиха, че ще наложат вето. А републиканците едва ли ще рискуват да поставят под въпрос и без пари националната сигурност на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *