„Бариста“ и други екзотични професии

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Царево готви кадри по европейски стандарти

Едно от малкото доказателства, че по българското Черноморие могат да никнат не само уродливи хотели, а и доказателство, че освен за незабавната печалба може да се мисли и в перспектива, се намира в Царево.

 

 
Изоставена от години бетонна грамада е превърната със съдействието на общината и на германското дружество за техническо сътрудничество в модерен център за професионално обучение на кадри за туризма, с амбициите да подготвя сервитьори, готвачи, фризьори и масажисти в пълно съответствие с европейските стандарти – което е и предназначението му.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Лидия Дикова – директорката на образователния център
Обучение в актуални професии
Това е петото последно звено от веригата подобни центрове, останалите четири от която са в Плевен, Пазарджик, Стара Загора и Смолян. А уникалното е в това, че е почерпен положителният опит на Германия и Австрия, крайните резултати на обучението са унифицирани, което е преход към обща европейска квалификационна рамка.
Германия осигурява оборудването, България се възползва най-вече за създаването на възможности за квалификация и преквалификация на безработни, които излизат от Центъра с нови способности и би трябвало да намерят реализация без проблеми. И то могат да усвоят професии, които все още звучат леко екзотично като “бариста” – майсторското правене на кафе. Както обяснява директорката на учебния център Лидия Дикова – желанието е с предлаганите специалности максимално да се разширят крилата на българския туристически сезон, т.е. да се осигурява обучение в актуални професии, които се търсят на пазара на труда.
Капацитетът на центъра, чието модерно оборудване наистина впечатлява, е за едновременното обучение на по 24 професии на 100 души, на които, ако не са местни, са създадени и идеалните условия да ползват пансион, да се хранят и да почиват пак в съответствие с европейските стандарти в синьото царевско училище. Има и хотелска част, и ресторант, в който един оксфордски професор вече е успял празнично да се бракосъчетае с българка.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Успешно завършили курсисти
Два месеца след старта
До момента в центъра се обучават предимно безработни, но пътя към него са започнали да намират и хора, които сами плащат за квалификацията си. Работодателите обаче са все още пасивни – констатира не без известно разочарование директорката, а биха могли чрез определени оперативни програми да обучават кадрите си пак с европейско съдействие.
От своя страна ръководството на учебното заведение е мобилизирало усилия съвместно с общината в Царево и областта в Бургас да насочва към конкретни работодатели кадрите, които подготвя.
 
 

 

 Б. Михайлова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *