Бари Дилър е номер едно по заплата

Кой е най-добре платеният шеф на компания в САЩ прилича малко на раздаването на наградите „Оскар“. Бизнесът отваря пликовете с финансовите си показатели и някой грабва палмата на първенството. Но понеже не го прави с голямо удоволствие и точност, някои директори остават в сянката на надпреварата, както тази година се случи с най-добрия сред най-добрите.

Бари Дилър е шеф на интернетска компания IAC/InterActive, която притежава и канал за хоум шопинг в нета. Тя публикува цифрите си чак след като бяха приключили всички проучвания. Едно закъсняло изследване качи Дилър директно на върха с неговите $295 милиона. Друго изследване, което се позовава на достъпните отчети за фирмата, твърди, че Бари се задоволява само с някакви $85 млн.

Накрая се оказа, че Бари Дилър получава скромната заплата от $726 хиляди и всичко останало пада в касичката му от борсовите операции и курсовете на акциите му. Самият Бари смята, че от 11 години създава богатство на акционерите си, така че и неговото е напълно заслужено. Миналата година обаче компанията на Бари завъртяла и травъл бизнес онлайн и после го отделила в самостоятелна фирма – Еxpediaл. Когато прибавиха и печалбите на Бари от нея, се оказа, че босът се е напечелил за цял живот – общият му доход за годината изведнъж се извиси до $469,7 млн. Така той остави далеч след себе си и все пак на второто място миналогодишния призьор Ричард Феърбанкс – с $249 млн.

Шефът на „Моторола“ Едуард Зандер е направо бедняк с някакви си $4,8 млн., публикувани от Ройтерс, но вероятно не всичките му доходи са включени в тази статистика. Все пак той губи в сравнение с миналата година две милиончета. Уилям Уелдън на „Джонсън и Джонсън“ е съобщил за $3,8 млн. Трудът на Джефри Безъс, изпълнителен директор на Amazon.com, е направо нископлатен с $1,2 млн. на година, А Джон Алм на „Кока-Кола“ прибира едва $2,1 млн., но заплатата му се е вдигнала с милион. Ерик Шмид, директорът на Гугъл за Европа, миналата година е получил само $83 хиляди заплата, а тази е доведен до просешка тояга с някакви $26 370. Но това навярно е само официално заявена заплата на бос от най-бурно развиващата се компания в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *