Барозу: Гърция не застрашава еврозоната

Бившият председател на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Дурау Барозу изрази надежда за изход от гръцката дългова криза. Той опроверга твърдението на гръцкия премиер Алексис Ципрас, че непостигането на споразумение ще бележи началото на края на еврозоната.

„Ще е лош сценарий, ако това стане, защото ще наблюдаваме разбиването на табу с излизането на страна от икономическия и паричния съюз. Това ще бъде прецедент. Няма да е добър сценарий. И все пак е възможно. Но смятам, че няма да се случи, защото вярвам, че гръцкото правителство ще прояви здрав разум и мъдрост“, заяви Барозу в интервю за ВВС, цитиран от БНР.

Барозу заяви, че гръцкото правителство прави много грешки, които се дължат на липсата на опит и прекалено радикалната идеологическа позиция на кабинета на СИРИЗА. Барозу се обяви още против преструктурирането на гръцкия дълг.

„Не е уместно днес да говорим за преструктуриране на гръцкия дълг, защото не е възможно да направим това. То ще изисква съгласието на други държави, които няма да го дадат, а сред тях има страни, които са по-бедни от Гърция, но предоставят заеми на Гърция. Много ще е трудно да обясним на тези държави защо няма да получат парите си обратно“, каза още Барозу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *