Барозу участва в срещата ЕС-Китай в Прага

Световната икономическа криза, икономическите отношения, сътрудничеството в науката и промените в климата са основните теми на разговорите Европейски съюз – Китай днесв Прага.

Очаква се Китай да повдигне въпроса за признаването на икономиката му за пазарна. Срещата на върха ще се председателства от президента Вацлав Клаус.

В Прага ще бъдат председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и генералният секретар и върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана. Китайската делегация се оглавява от премиера Вън Цзя-бао.

С известно напрежение се очакват резултатите от срещата по един от основните въпроси- промените в климата. Китай е сред най-големите замърсители в света, а чешкият президент Вацлав Клаус нееднократно е изразявал различни от общоевропейските позиции за глобалното затопляне.

Влиянието на икономическата криза, по-голяма отвореност и разширяването на икономическите връзки ще бъдат също част от политическите дискусии.

Експортът на Европейския съюз за китайския пазар е приблизително 78,4 млд евро, докато статистиката за миналата година показва 248 млд евро за Китай . Най-често търгуваните стоки са текстил, конфекция, химически продукти, техника. Европейските инвестиции са над 7 млд. евро, китайските в Евросъюза – 0,6 млд. евро.

Същевременно европейските фирми отчитат проблеми с навлизането и адаптацията в китайската икономика. Очаква се в края на годината в Пекин да заработи център в помощ на европейските малки и средни предприемачи.

Днешната среща Европейски съюз – Китай се провежда след провала на консултациите, предвидени по време на френското председателство. Тогава Китай протестира срещу европейската обиколка на тибетския Далай Лама.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *