„Барометър инфо“: 47,77% от българите смятат, че през последната година животът им се е влошил.

София /КРОСС/ 47,77% от хората смятат, че през последната година животът им се е влошил. Това показва телефонно изследване на агенция „Барометър инфо“, проведено в периода 19 – 24 юли сред 1011 българи, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Едва 2,08% от анкетираните смятат, че животът им се е подобрил. 16,42% са на мнение, че по скоро по-трудно живеят. 44,02% от анкетираните се опасяват от последствията от икономическата криза за себе си и семействата си.
Авторите на изследването са включили въпрос и за повишаване на цените на електроносителите – 60,04% твърдят , че поскъпването на тока и газа ще се отрази много неблагоприятно на тяхното ежедневие, 21,17% от хората смятат, че поскъпването ще ги затрудни, но те са убедени, че ще се справят и с този проблем. 14,14% не смятат, че повишаването на цените на тока и газа ще им се отрази.
36,8% твърдят, че правителството не спазва предизборните си обещания. 20,18% заявяват, че ГЕРБ по скоро не спазва ангажиментите си, поети преди да вземе властта. 66,07% от запитаните са на мнение, че в правителството трябва да има промени, едва 13,45% са на обратното мнение. Запитаните посочват имената на петима министри, които трябва да бъдат сменени. 34,12% от хората казват, че Симеон Дянков трябва да напусне поста си. 24,63% казват това за социалният министър Тотю Младенов. Да бъде сменен Трайчо Трайков настояват 22,45% от запитаните. 15,43% от анкетираните настояват за смяна на Николай Младенов, а 10,78% от хората искат смяната на Божидар Димитров. Авторите на изследването посочват, че настояването Симеон Дянков да бъде сменен отдавна не е новина. Отрицателните оценки според различни социологически данни се посочва, че министър Трайков също се възприема като част от един неубедителен икономически екип. Социолозите обвързват негативната оценка за Трайков с увеличенията на цените на комуналните услуги като тока, газа. Авторите на изследването смятат, че отрицателните настроения спрямо Тотю Младенов са свързани с идеята за по-късно пенсиониране. 55,49% от анкетираните не одобряват да се повиши трудовия стаж и възрастта за пенсиониране. 33,43% от хората отговарят на този въпрос с отговора по скоро не. Неодобрението за Николай Младенов се свързва със скандалното изказване за подкрепа на турското членство в ЕС и анонса за закриване на дипломатически мисии.
26,31% от хората смятат, че знаковите акции на МВР са изцяло показни. 28,59% от хората твърдят, че тези акции са по-скоро показни, само 4,15% те са изцяло ефективни, а за други 10,68% по-скоро ефективни. Наблюдава се своеобразно отрезвяване по отношение на министър Цветанов, което може би се дължи на известното банализиране на акции с гръмки имена.
По време на изследването е зададен въпроса смятате ли, че има политически проект обвързан с президента Георги Първанов. Общественото мнение, според експертите е раздвоено – да казват 16,52% от анкетираните, а 12,07% посочват отговора не. Масовото съзнание явно засега не намира алтернатива в така наречения проект Първанов, заключават експертите.
Личи високата степен на несигурност, смятат социолозите , с отговор с по-скоро да отговарят 18,69%, а с по скоро не 20,87%.
Социолозите заключават, че оценката за управлението за последната година като стандарт на живот и икономическа сигурност е по-скоро негативна, като неодобрението се стоварва върху икономическата и социалната политика на кабинета.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *