Бачкаторите от Изтока не са апаши

Брендан Барбър

генсек на Британския конгрес на синдикатите

Британците се безпокоят от растящата безработица в страната. Либерални икономисти настояват, че не трябва да има бариери пред свободната търговия, но същевременно твърдят, че свободното движение на работници е признак за неконтролируема глобализация. Социаллибералите пък искат ограничения за българските и румънските работници, когато техните страни се присъединят към ЕС.

Трудностите, пред които е изправена британската икономика – експлоатацията, безработицата и подбиването на заплатите, не се дължат на източноевропейците. Един от най-големите митове във Великобритания е, че имигрантите предизвикват безработица. В районите с недостиг на работни места не доминират обаче чужденци – защото те отиват там, където има търсене на работна ръка, а не където има опашки за помощи.

Въпреки т. нар. вълни от полски водопроводчици строителната промишленост във Великобритания все още страда от недостиг на кадри с подобни знания и умения, а много отрасли като здравеопазването, социалните услуги и туризма биха рухнали без имигрантската работна ръка.

В повечето случаи имигрантите са здрави и прави млади хора, които не са на издръжка на страната. Те плащат данъци, а не са апаши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *