Бащата на WWW и плановете му за бъдещето на интернет

Създателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий не наблюдава безучастен развитието на глобалната мрежа, а има конкретни планове за него. По-интензивно използване на онлайн данни, по-бързи компютри, които да извършват всекидневните ни задачи и повече сътрудничество между хората по света, всичко това е възможно, посочва Бърнърс-Лий,цитиран от The New York Times.

Британският компютърен специалист предупреждава обаче, че това бъдеще може да се превърне в реалност, само ако хората продължат да имат неограничен достъп до базовата инфраструктура, която захранва интернет. „Всичко е базирано на неутралността на мрежата“, казва Бърнърс-Лий във връзка с разгорещения дебат по неутралността на интернет – принцип, според който всеки трябва да има равен достъп до онлайн съдържание. „Неутралността на мрежата е наистина важна“, добавя той. „Никога в системата не е имало нещо, което може да забави приложенията ни“.

Намесата на основателя на WWW, която отбеляза 25-тата си годишнина, идва в момент, когато двете страни в дебата за неутралността се подготвят за схватка. Кабелните и мобилните оператори претендират, че трябва да получават по-голямо заплащане от компании, които излъчват филми онлайн, например, тъй като използват по-голяма част от широколентовите връзки. Доставчиците на съдържание, какъвто е Google, и потребителските организации от своя страна са против такава практика, посочвайки, че създаването на интернет на две скорости противоречи на фундаменталните принципи на свободен достъп за всички.

Тим Бърнърс-Лий е роден през 1955 г. в Лондон, Великобритания. Завършва физика в Оксфорд. Основоположник и създател на World Wide Web. Днес той е директор на консорциума W3C (World Wide Web Consortium), който създава различни стандарти за WWW.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *