ББР и Ексимбанк Унгария с общ продукт за бизнеса

Българска банка за развитие и Ексимбанк Унгария представиха нов съвместен продукт за финансиране на малки и средни предприятия на бизнес семинар, организиран от Българска търговско-промишлена палата, Посолство на Република Унгария и Българо-унгарската търговска камара.

На събитието присъстваха Н.ПР. г-н Андраш Клейн, посланик на Република Унгария, главният изпълнителен директор на ББР Димо Спасов, изпълнителният директор на ББР Билян Балев, заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Красин Димитров, Виктор Надь, заместник-генерален директор на Ексимбанк Унгария, Цветан Симеонов, председател на БТПП, Лиана Петрова, председател на Българо-унгарска търговска камара и представители на бизнеса.

Кредитите ще се предоставят от ББР и дъщерното й дружество Микрофинансираща институция ДЖОБС за финансиране на унгарски проекти и внос на унгарски инвестиционни стоки в България. Минималният размер на заемите е 50 000 евро. Финансирането ще се отпуска за срок от 2 до 5 години и ще покрива до 85% от стойността на сделката. Кредити ще се предоставят при преференциални условия, сред които възможност за фиксирана лихва от 6% до 8%. Клиентите на ББР няма да заплащат и такса за разглеждане на заема и такса за управление през първите 2 години.

Държавната финансова институция вече е подготвила свои експерти, които да предоставят специализирани консултации на кандидатстващите фирми по кредитната линия.

Официалната статистика показва, че за периода 2011 – 2012 г. стокообменът между България и Унгария е на стойност около 1 млрд. евро. Унгария заема девето място по внос в страната, чиито размер е приблизително 750 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *