ББР и Френската банка за развитие OSEO ще разработват продукти за стимулиране на търговията

Българска банка за развитие (ББР) и Френската банка за развитие OSEO ще работят за създаването на съвместни продукти с цел да се стимулира търговския обмен между страните. Затова се договориха двете институции по време на работна среща в София, организирана от Българо-френската търговска камара. На нея присъстваха изпълнителният директор на ББР Сашо Чакалски, директорът по Международното сътрудничество на Френската банка за развитие OSEO Ален Ренк и специалистът по международен финансов инженеринг Жан-Луи Льолоар, представители на българо-френския бизнес и посланика на Франция у нас Негово превъзходителство Етиен дьо Понсен.
Създаването на нови продукти е с цел да се стимулират френските инвестиции на българския пазар, както и да се подпомогне развитието на важни за българската икономика отрасли. Двете страни се договориха ББР да използва опита и финансовите инструменти на френската банка за подобряване достъпа до финансиране на малки и средни предприятия в страната.
Сътрудничеството с Френската банка за развитие е важно за нас, тъй като ще ни позволи да развиваме банката съобразно най-добрите международни банкови практики, коментира Сашо Чакалски. Според него приоритет за Българската банка за развитие е не само привличането на външни капитали, но и ползването на доказано ефективни финансови инструменти, особено в условията на криза.
Френската банка за развитие OSEO e 100% собственост на френската държава и е сред най-големите банкови институции с държавно участие в Европа с почти 100 годишна история. За 2009 година банката е подкрепила 80000 предприятия и над 85 000 проекта. Общо предоставените финансови средства и гаранции са за 25 млрд. евро. Френската финансова институция работи в партньорство с търговските банки във Франция за подкрепа на малките и средни предприяния в страната. Сред основните дейностите на банката са инвестиционното и оборотно финансиране на МСП, издаването на гаранции по банкови заеми и капиталови инвестиции и подкрепа на иновационните проекти.
Българската банка за развитие беше създадена през 2008 г. със специален закон. През 2009 г. банката предостави 500 млн. лева на търговските банки за финансиране на малки и средни предприятия при преференциални условия. Дъщерното й дружество Национален гаранционен фонд издава портфейлни гаранции по банкови заеми за МСП. През 2009 г. банката привлече над 300 млн. лв. кредитни и гаранционни линии от чужди финансови институции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *