ББР може да управлява парите по една от новите оперативни програми

Българската банка за развитие (ББР) вероятно ще управлява парите от ЕС за бизнеса по новата ОП „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) за следващия програмен период 2014-2020 г., съобщава Стандарт Нюз.

Това е един от основните варианти, над които работи Министерството на икономиката и енергетиката. Ако ББР поеме средствата по европрограмата, това ще улесни отпускането на заеми за одобрени проекти, смятат експерти.

„В момента се извършва анализ и оценка на управлението на финансовия инженеринг от настоящия програмен период и се разглеждат варианти за възлагане на управлението на средствата, предвидени за финансови инструменти по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ (2014-2020) на национална финансова институция, каквато е и ББР“, съобщиха от ведомството на Драгомир Стойнев.

Обсъждането на този вариант засега е в начална фаза, тъй като към момента усилията на Управляващия орган са насочени към изготвяне на новата програма ОПИК. „Проектът на правила за управление на финансовите инструменти за програмен период 2014-2020 г. допуска възлагане на управлението на средствата на национална финансова институция, като целта е така да се постигане по-голям публичен интерес под контрола на публичен орган“, коментират от МИЕ. Обсъждат се обаче и други варианти, като всички ще бъдат анализирани преди да бъде взето окончателното решение кой ще управлява средствата по ОПИК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *