ББР ще кредитира проекти за минимум 80 млн. евро при облекчени изисквания за обезпечение

Българска банка за развитие ще кредитира проекти на малки и средни фирми за минимум 80 млн. евро при облекчени изисквания за обезпечение. Това стана възможно по силата на подписано споразумение с Европейския инвестиционен фонд за гаранционна линия в размер до 60 милиона евро.
По този начин ББР стана първият финансов посредник на ЕИФ за България по Рамковата програма на Европейската Общност за конкурентоспособност и иновации за МСП.
Гаранционната линия ще покрива част от риска по инвестиционни и оборотни кредити по програмите на ББР: Дългосрочно финансиране, Евростандарт, Здравеопазване, Повишаване на конкурентоспособността, Семеен бизнес, Високи технологии, Северна бизнес инициатива, Финансиране на земеделието, Инвестиционно финансиране на МСП. Минималният срок на приемливите за гарантиране заеми е 18 месеца, а максималният – до 10 години. Гратисният период по заемите варира от 1 до 3 години. Допустими за финансиране са кредити до 500 000 евро.
Видът на гаранцията, която ЕИФ и ЕК предоставят по Рамковата програма за конкурентоспособност и иновации, е директна. Срокът на усвояване на гаранционната линия е до 13 февруари 2011 година. Това е втората гаранционна линия, която Банката подписва с ЕИФ, като по първата бяха предоставени дългосрочни кредити за над 42 млн. евро.
Европейският инвестиционен фонд е институция, чиято основна цел е да подкрепя създаването, растежа и развитието на малки и средни фирми. Основни акционери в него са Европейската инвестиционна банка – с 64% и Европейският съюз, представляван от Европейската комисия – с 27%.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *