БВП на Германия се сви с рекордните 5% през 2009

Спадът в износа е основната причина немската икономика да се свие с пет процента през миналата година. Немският износ е намалял с 14,7% през миналата година в сравнение с 2008.
Растежът на Германия е силно зависим от външната търговия и икономистите очакват именно износът да доведе до възстановяване на страната.
От Федералната статистическа служба заявиха, че икономиката на страната е в застой през последните три месеца на миналата година.
Ръководителят на Федералната статистическа служба, Родерик Eгелер заяви: „Данните показват, че Германия преживява най-тежката рецесия в следвоенната си история през 2009 година. Икономическият спад бе особено изразен по време на зимните месеци.”
В доклада на статистическа служба се отбелязва, че Китай е изпреварил Германия през миналата година като най-голям световен износител на стоки.
Бавното възстановяване може да удари пазара на труда в Германия тази година, което ще създаде политически главоболия на канцлер Ангела Меркел.
Въпреки това се очаква Германия да повиши прогнозата си растеж за 2010 година до около 1,5% от предвижданите 1,2 на сто по-рано.

Euronews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *