БВП с 1,2% ръст в началото на годината

През първото тримесечие на 2014 г. родната икономика е нараснала с повече в сравнение секспресните оценкина Националния статистически институт (НСИ), благодарение на вътрешното потребление, на промишлеността и сектора на услугите.

За първите три месеца на новата година икономическият растеж е бил 0,3% спрямо финалното тримесечие на 2013 г., показаха предварителните данни на НСИ. Според експресните оценки, публикувани на 14 май, брутният вътрешен продукт (БВП) бе нараснал с 0,2%. Окончателна информация за това с колко точно се е увеличил родния БВП ще получим в срок до 15 месеца след края на отчетната година, когато според своята методология НСИ ще ревизира данните за текущата година.

Ръстът на БВП на годишна база също бе ревизиран в посока нагоре. За първото тримесечие той се е увеличил с 1,2% спрямо експресните оценки за икономически ръст от 1,1%. През 2013 г. пък икономиката ни се ускори за четвърта поредна година, след катоБВП нарасна с 0,9%.

През първото тримесечие на 2014 г. БВП възлиза на 16,097 млрд. лв. по текущи цени и 8,23 млрд. евро, изчислява НСИ. Така на глава от населението се падат по 1 136 евро или по 1 556 долара.

За по-силният растеж допринасят крайното потребление и по-високата добавена стойност, създадена основно от сектора на услугите и промишлеността. Износът е с по-малка роля.

През първото тримесечие крайното потребление се увеличава с 1,9% на тримесечна и с 3% на годишна база. Като цяло добавената стойност е нараснала с 0,9% спрямо предходните три месеца и с 3,4% за година. Активността в промишлеността, професионалните дейности и научните изследвания, административните и спомагателните дейности са допринесли най-много за подобряването на показателя. Следват секторите образование, здравеопазване, социални дейности и операции снедвижими имоти.

През майбизнес активността нарасна силно. От началото на годината виждаме и умерено увеличение накредитната активностсред фирмите в изброените сектори, което е предпоставка за позитивни очаквания относно инвестициите им, имайки предвид забавянето на ръста на износа за сметка на вноса.

През март износът ни се сви за трети пореден месец, отразявайки се негативно както върху търговския баланс на страната, така и очевидно на икономическия растеж.Търговският дефицит почти се удвоиспрямо година по-рано, охлаждайки силата на износа като един от основните двигатели за родната икономика.

В първите три месеца на годината вносът и износът на стоки и услуги се увеличават, съответно с 6,3 и 1,5% спрямо първото тримесечие на предходната година. В сравнение с предходните три месеца обаче износът намалява равнището си с 2,1%, докато вносът се покачва с 3,8%. Дали ще продължи тенденцията износът да намалява, а вносът да се покачва, ще разберем следващата седмица, когато НСИ ще изнесе информация за търговията с трети страни и с държавите от Европейския съюз.

През първото тримесечие на 2014 г. спрямо същото тримесечие на предходната година относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е намалял с 0,9 процентни пункта до 2,9%, отчита още НСИ. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,2 процентни пункта и достига 32,7%, а делът на сектора на услугите се увеличава до 64,4% при 63,3% през съответния период на 2013 г.

В следващите тримесечия остава да проследим как ще се отразят на икономиката ни заплахите от страна на Европейската комисия за спиране на още оперативни програми, след катопо програма „Регионално развитие“ бяха замразени 90 млн. лв., развитието наситуацията в Украйна, представянето на европейската икономика, политическото напрежение у нас икредитната активност. На фона на липсата на инвестиции средствата по европейските програми също са един от инструментите за растеж на икономиката, който трябва да използваме по-ефективно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *