БГ-учени разработват футболисти роботи

Български учени разработват футболни отбори от миниатюрни роботи, съобщи във Варна ст.н.с. Роман Захариев от Централната лаборатория по мехатроника и приборостроене към БАН.
Проектът е в областта на груповото управление на роботите и се реализира в партньорство с Техническия университет във Виена, предаде БТА.
Учени от лабораторията работят съвместно с японска компания по разработването на робот тип CKARA, допълни Захариев. По думите му машината представлява ръка с възможност да селектира подаваните предмети.
Последното изобретение на българските специалисти е робот, използван при производството на алуминиеви профили. Машината е двуръка, а изработката й струва приблизително 100 000 лева. Ползва се при обработката на заготовките в пещите. Според Захариев роботът вече е внедрен в българско предприятие, но към него има голям интерес и от чуждестранни компании.
Възможностите на модерните технологии бяха основната тема на Деня на роботиката, който се проведе днес в Техническия университет във Варна. Форумът събра учени и студенти от различни специалности от страната. Бяха показани и изобретения на докторанти от варненското учебно заведение – роботизирана поточна линия за производство на часовници и два вида миниатюрни роботи с различни възможности.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *