БДЖ вози товари колкото преди почти век

Обемът товари, който обслужва в момента „БДЖ Товарни превози“, е колкото преди почти век. Това стана ясно от думите на Стоил Фердов, бивш зам.-министър на транспорта и дългогодишен шеф на железниците в периода отпреди 1989 г., по време на кръгла маса, организирана от Института за пазарна икономика. „Водим железниците към положение от 1939 г., когато обемът на превозваните товари е бил 7 млн. тона годишно“, каза Фердов.

Планът, който трябва да стабилизира финансово целия холдинг, още се работи, въпреки че се очакваше да е готов до средата на февруари. С неговото спешно разработване се ангажира ръководството на железниците, след като бе принудено да запази повечето от нарочените за спиране пътнически влакове. Конкретен план за оздравяване поискаха през януари депутати и от мнозинството, и от опозицията. Целта е да спре наливането на държавни пари без реформи в сектора.

Според шефа на холдинга Владимир Владимиров документът предстои да бъде съгласуван първо с транспортния министър, след което ще бъде обявен за обществено обсъждане. Той не пожела да посочи подробности, но подсказа, че планът е с хоризонт до 2022 г. Дотогава е предвидено намаляване на задълженията на БДЖ до 300 млн. лв. Освен това, ако се спази ангажиментът за инвестиции в нов подвижен състав с общ размер от 200 млн. лева за 7-те години, компанията би могла да излезе и на печалба.

„Вие вече трябваше да сте внесли тази стратегия. Това е настоятелно напомняне“, разкритикува ръководството на БДЖ шефът на парламентарната транспортна комисия Гроздан Караджов. Той обаче призна, че „като държавна политика определено фаворизираме автомобилния превоз“. И припомни, че не трябва да забравяме приоритетите на ЕК, сред които е екологичният жп транспорт, който трябва да бъде възприет като приоритет и у нас. Според Караджов в железниците от години има лош мениджмънт, липсва маркетинг в товарните превози и това е причина за затъването на товарните превози. В тази посока трябва да се работи, докато тече процедурата за приватизация, допълни той. В отговор на мнението на икономистите, изказано на дискусията „за“ приватизация, депутатът призова ръководството да помисли за приходите и припомни, че приватизацията е политика, а не процес. „Нямаме сметка да продаваме дружеството, за да го фалира някой друг“, добави той.

Тотална демотивация сред персонала вследствие на постоянното говорене за приватизация пък видя Йордан Мирчев, също бивш шеф на БДЖ и бивш шеф на ресорната парламентарна комисия. Той се възмути, че НКЖИ само събира такси, без да поддържа инфраструктурата в добро състояние. И попита: „Кой търговец ще иска да плати огромни пари за престой на вагон за няколко дни в „един буренясал коловоз“.

В отговор на критиките Владимир Владимиров призна, че от 2002 г. насам има тотален спад на приходите и въпреки отделянето от пътническите превози през 2007 г. дружеството за товарите не е станало по-гъвкаво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *