БДЖ може да остане без мотрисите ”Сименс”

Симеон Дянков твърдо отказва да подпише заема със Световната банка, а преговорите ще продължат следващия четвъртък. БДЖ пък може да остане без най-новите си мотриси „Сименс“. Дискусията за БДЖ ще продължи, има значително доближаване на позициите, каза министърът на транспорта Ивайло Московски след срещата при премиера Бойко Борисов, предаде „Фокус”. „Няма яснота, но се разбрахме по няколко теми. Първата е, че членският внос на железничарите към синдикатите ще продължи да се събира от фишовете за заплати, но определена сума ще остава в БДЖ за услугата“, допълни Московски. От няколко месеца БДЖ отказват да изплащат към синдикатите членския внос, а парите си оставаха у работниците. В същото време стана ясно, че германската банка KfW е поискала да си получи обратно всичките 50 електрически и дизелови мотриси с марка “Сименс”, които се движат у нас, съобщи в. „Труд“. В случай че Германия си прибере 50-те мотриси, у нас ще останат само съветски електрички, произведени през 70-те години на миналия век. По време на парламентарния контрол днес стана ясно, че БДЖ не са превеждали дължимите суми към банката от 2010 г., а договорът за влакчетата изтича през 2017 г. Отделно от това е сменен и застрахователят по сделката, като по договор това може да се направи само след консултации с KfW. Според депутат от ГЕРБ „Сименс“ вече е спрял производството на този тип влакове, както и на резервни части за него. Тези мотриси няма как да бъдат ремонтирани и не са нужни за БДЖ, категоричен е депутатът. „Съвсем нормално е от германската банка да искат да получат парите, които им дължим. Ние търсим мерки да ускорим реформите и да получим заема от Световната банка, за да има средства, с които да можем да погасяваме тези задължения“, каза каза председателят на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ” ЕАД Владимир Владимиров. Според министъра на финансите Симеон Дянков пък държавата не е част от договора със „Сименс”, така че дори и в бюджета да има пари, не може бъде разплатен, защото това е държавна помощ и „ще бъдем глобени“.

Вицепремиерът бе категоричен, че сегашното ръководство на БДЖ е най-доброто. „Заставам на 100% зад тях. За първи път има ръководство, което разбира, че БДЖ отговаря за всичките си задължения“, каза още той.
Настоящото ръководство е намалило задълженията на компанията от края на миналата година с 24 млн. лева. В края на 2010 г. година задълженията са били 800 млн. лева, сега са 771 млн. лева. Докато не видя реални реформи в железниците обаче, няма да разпиша заем от Световната банка, каза Симеон Дянков преди срещата в Министерския съвет, съобщи БТА. Не се плаша от стачки, ако искат да заповядат пред Министерството на финансите, заяви още вицепремиерът. По думите му – по активи „Товарни превози” струва 300-350 млн. лева. Задълженията към финансови институции представляват 69 на сто от задълженията на „Холдинг БДЖ” ЕАД. Най-големият външен облигационер е банката „Дексиа”, която обяви банкрут преди дни. Конкретни разговори за закриване на линии не е имало. Според вицепремиера с реформи, България може да има добра железница за две години. Заемът от Световната банка ще се използва главно за допълнителни инвестиции и модернизиране, обяви министърът. Само една трета от него ще се използва за връщане на стари задължения. Следващата седмица в четвъртък при премиера отново ще има среща. Дотогава продължава активната работа между работните групи на БДЖ и синдикатите, каза Московски. Министерствата на транспорта и на финансите ще се намесват по необходимост. Транспортният министър каза, че няма да се допусне да има региони в България без транспорт. Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че диалогът е бил изключително интензивен на всички нива. При тези срещи някои от проблемите са били изяснени. Димитров заяви още, че се надяват правителството да си изпълни ангажимента за криминализиране на кражбите от компанията, което ще намали разходите. Синдикатите искат гаранции в бъдеще на социалните пакети на работещите в компанията. От началото на седмицата синдикатите преговарят за колективен трудов договор  и за спиране на масовите съкращения, които се предвиждат в компанията. Срокът на стария договор е изтекъл още през април и за около 13 000-те служители на холдинга вече няма почти никаква сигурност, аргументират се синдикалистите. Позицията им е, че преструктурирането на железниците трябва да се осъществява по начина, по който е договорено с тях преди месеци. „В противен случай стачка ще има“, заяви по-рано президентът на КНСБ Пламен Димитров. „До този момент нямаме съгласие по това какви и колко съкращения ще има.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *