БДЖ се нуждае от 400 млн. лв. инвестиции в пътнически превози

Това заяви Владимир Владимиров – председател на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“, на кръгла маса за преструктуриране и финансово стабилизиране на дружеството. Заради усложнената си структура Българските държавни железници трябва да бъдат преструктурирани, посочи Владимир Владимиров:
„БДЖ все повече ще трябва да се разглежда като две отделни компании, като „Пътнически превози“ и „Товарни превози“. Това са компании, които имат съвършено различен профил, единственото, което ги свързва е, че се движат по релси“.
Инвестициите в размер на 400 милиона лева в пътническите превози не могат да се осъществят в рамките на една-две години, а са необходими поне пет години, посочи Владимиров, но са необходими и инвестиции в инфраструктурата.
Загубите на БДЖ за първото тримесечие на 2011 година са със седем милиона по-малко от същия период за миналата година, посочи още Владимиров. В резултат от провежданите реформи през изминалата година загубата е намаляла от 64 милиона лева на 47 милиона лева.
Нови спални вагони ще ползват пътниците от следващата година. Цялостното отчитане на билетите ще се преведе в електронен вид в рамките на месец, а в края на летния сезон пътниците ще могат да се възползват от услугата електронен билет като ще могат да направят интернет резервация на пътуването си. Софтуерът вече е готов и системата експериментално се прилага, допълни още Владимиров.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *