Бедните – все по-бедни, богатите – все по-богати

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Средната класа в Германия се топи

Пропастта между бедни и богати в Германия става все по-голяма. По време на най-голямата икономическа криза богатите германци стават все по-богати, а бедните – още по-бедни. Средната класа се явява най-голямата „жертва“.

В Германия през последните десет години се е увеличил броят на домакинствата, които разполагат с по-малко от 70 процента от средния за страната доход. За едно семейство с две деца под 14 години това означава: приходи под 1800 евро нето. От друга страна при все повече домакинства се отчита доход, който е със 150 процента по-висок от средния индекс, т.е. 3870 евро нето.

Бедните плащат, богатите остават невредими
Заключението: от една страна се е увеличил броят на хората, живеещи в лукс, а от друга страна все повече германци трябва да свързват двата края с ниски доходи или дори минават за бедни. Тази тенденция бива подсилвана от германското правителство чрез пакета за икономии, който щади високите и натоварва ниските доходи, критикуват икономистите.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Все повече тънат в мизерия
Сред германците от средната класа този развой буди големи страхове. Те се опасяват, че могат да изпаднат от средната в ниската класа.
Поляризацията в доходите не бива да бъде игнорирана като някакъв несъществен фактор, тъй като, както се подчертава в студията, „стабилността на средното съсловие е важна предпоставка за стабилността на демократичните процеси”.
Бедните германци – 22 на сто
Според изследването през 2004 година 19 процента от германските домакинства са принадлежали към групата с ниски доходи. През 2009 година този дял е почти 22 процента. През същата година близо 62 процента от домакинствата в Германия са разполагали със среден доход и над 16 процента са спадали към групата на богатите.
Експерти твърдят, че социалното равновесие в Германия излиза от релси и че причината за това е най-вече погрешната политика на правителството.
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *