Бедствието, наречено туризъм

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Бетонните дворци на „разрушителния“ туризъм

Вместо да се поучи от злощастния пример на Испания, по чиито прекомерно застроени брегове пустеят хиляди нови сгради, България с пълна сила е поела по курса на този „разрушителен“ туризъм. Как да се противодейства?

Повече от три десетилетия френската служба „Консерватоар дю Литорал“ се ангажира с опазването на крайморските ландшафти във Франция. Институцията се бори срещу „бетонирането” по протежение на 5500 километри морски и океански брегове. Според Жак Бужан, директор на френската институция, България не е единствената страна, в която се наблюдават проблеми като презастрояването на крайбрежната ивица:
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Къде са туристите?
България не е единичен случай
„Важно е обаче в страната да има ясно обществено мнение и силни граждански инициативи, които да се противопоставят на „разрушителния туризъм”. В Испания катастрофата вследствие на строителната инвазия по Средиземноморието стана очевидна далеч преди сегашната криза. Там заради груби нарушения и екологични престъпления кметове и общински съветници влязоха в затвора“, подчертава френският експерт.
В испанския курорт Марбея например 30 на сто от новото строителство се оказва незаконно и се стига до остра обществена реакция, която в крайна сметка вкарва местния кмет зад решетките. Във Франция определена превантивна роля срещу строителните посегателства на крайбрежната ивица имат пък телевизионни репортажи за акции по събаряне на незаконни постройки.
Ползите от деструктивния туризъм са мимолетни, но цената на пораженията му се плаща от няколко поколения. За да бъде спряно незаконното предприемачество по френските крайбрежия, е създаден специален фонд с държавни и общински средства, разказва Жак Бужан. С парите от фонда ежегодно се изкупуват имоти край морето на стойност 100 милиона евро. Досега по този начин публична собственост са станали 1000 километра крайбрежие, върху което не се строи и е осигурен пълен достъп на гражданите до брега.
„Положителен е фактът, че и в България има закон за защита на Черноморието, но той трябва да се изпълнява на дело. Престъпленията срещу природата са точно толкова сериозни, колкото останалите тежки криминални посегателства. Ако на това не се обърне внимание, вие сте застрашени от катастрофа в туристическия бранш“, предупреждава директорът на френската служба „Консерватоар дю Литорал“.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Крайбрежните ивици – истинският туристически капитал
Разминаване между очаквания и реалност
Редица средиземноморски страни вече изпитаха това на свой гръб и сега държави като Тунис са принудени да намалят цените на ваканционните услуги под нивото на тяхната себестойност, само за да успеят да привлекат туристи в презастроените си курорти. Това разбира се води до нови беди като спад в качеството на обслужването и до загуба на платежоспособна клиентела, разяснява Жак Бужан. В Испания пък пустеят десетки хиляди апартаменти и безработицата силно нараства заради дисбаланса между бетонирания пейзаж и очакванията на международния туризъм.
Особен български проблем е липсата на достатъчно пречиствателни станции по крайбрежието, изтъква френският експерт: „Това ще доведе до загуба на туристически пазари. Съществен остава въпросът и за незаконното строителство. Във Франция срокът от установяването, че един хотел е незаконно построен до момента, в който след обжалвания в съдилищата булдозерите окончателно го сринат е две години и половина.”

Николай Цеков, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *