Безпрецедентно падение на българската политическа класа

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ставаме свидетели на стъписваща безизходност

Вотът на доверие, поискан от Борисов, ще бъде разгледан от Народното събрание най-вероятно в четвъртък. Така премиерът ще изпревари резултата от експертизата на скандалните записи. Същинският скандал обаче предстои.

Помните ли изпълнението на Джийн Хекман в „Разговорът“? Още през 1974 година този филм на Копола повдигна темата за масовото подслушване и използването на микрофони, къртици и СРС-та (ако използваме актуалната терминология) за политически цели. 37 години по-късно в България се играе същият сценарий, само че с посредствен режисьор и треторазрядни дубльори.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Българите – зомбирани от политическа вулгарност
„Спрете Земята – искам да сляза!“
Не може да се отрече обаче, че на главното действащо лице му се удават импровизациите и изпреварващите ходове в крими сюжета. За успеха в избрания жанр се разчита на безличната група послушни клакьори, както и на апатията, която е вцепенила масата и е превърнала гражданите в безгласни електорални единици, зомбирани от политическата вулгарност и безочие.
Свидетели сме на безпрецедентно падение на българската политическа класа. И на стъписваща безизходност.
Наказанието трябва да е сурово!
Ако според европейските коментатори корупцията е трайна културна характеристика на българите, за онези от тях, които се интересуват както от собствения, така и от образа на страната пред света, има два варианта – или да се откажат от държавата, или да потърсят сметка на виновните за уронването на нейния престиж. За моралните щети, които търпи цял един народ, наказанието трябва да е досто сурово…

Еми Барух, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *