Безработен съм! Как да се регистрирам в Бюрото по труда?

В днешно време много трудно мога да си намеря работа. Хората говорят за икономическа криза и често се оплакват, че са уволнени от работодателя си. За съжаление, и аз се озовавам без работа и се питам: Ами сега накъде!? Мога ли да получавам някакви помощи като безработен и какви права имам?

Оказва се, че държавата все пак е помислила за безработните лица като мен и ми дава право да се регистрирам в дирекция “Бюро по труда” към териториалното поделение на Агенцията по заетостта. В този случай аз официално заявявам, че не работя и търся работа; както и че имам готовност да започна работа в 14-дневен срок от уведомяването ми за свободна такава. В определени случаи ми се полага парично обезщетение и възможност да посещавам курсове за професионална квалификация.

1. Как и къде се извършва самата регистрация?

Регистрирам се попостоянния или настоящия си адресв съответната териториална Агенция по заетостта. Процедурата извършвам лично в дирекция “Бюро по труда” въз основа на определен набор отдокументи.

Не мога да бъда регистриран в друга териториална дирекцияна Агенцията по заетостта към датата на подаване на заявлението в противен случай регистрацията ще ми бъде отказана. След като успешно мина през процеса на регистрация, получавамрегистрационна карта.

Ако веднага след това се появи подходящо свободно работно място за мен, то трудов посредник ме свързва с работодателя, който го предлага.

От дирекцията се изготвя играфик за посещения, който се вписва в регистрационната ми карта. По този график, на определена дата, потвърждавам периодично статуса си като безработен в дирекция “Бюро по труда”.

В случай, че за мен няма подходяща работа при регистрацията в Бюрото по труда и такава не се появи в първия месец откакто се водя безработен, ще ми бъдеизготвен индивидуален план за действие.

Ако ми се наложи, мога да искам да ми бъде издадена служебна бележка за удостоверяване на регистрацията ми като безработен. Такава например ще ми е необходима, ако детето ми кандидатства за социална стипендия.

2. Като безработен мога да се ползвам и от следните права:

– да получавам информация за обявени свободни работни места;

– да се информирам за програми и мерки за запазване и насърчаване на заетостта;

– да ми бъде оказано сътрудничество при информиране и наемане на работа;

– да получа психологическо подпомагане;

– да имам достъп до професионално ориентиране;

– да бъда включен в обучение на възрастни;

– да участвам в програми и мерки за заетост и обучение;

– да получавам стипендия за обучение, средства за транспорт и квартира за времето на обучението ми.

Когато съм регистриранкато безработен, освен права, имам и задължения: да изпълнявам препоръките на трудовия посредник, както и предвидените действия, срокове и график за посещения. Ако бъда писмено поканен от Агенцията по заетостта, съм длъжен да се явя на посочените дата и час.

Като безработен освен права, имам и редица задължения:

– да изпълнявам препоръките на трудовия посредник;

– да спазвам предвидените срокове в графика за посещения;

– да се явявя на посочена дата и час, ако бъда поканен писмено от Агенцията по заетостта.

3. Кога се прекратява регистрацията ми?

– когато сменя адреса, по който съм се регистрирал в дирекция “Бюро по труда”,без да я уведомяза това;

– когато подам заявление за отписванеот регистъра по свое желание;

– ако започна работаи съм осигурен;

– когато се включа в програми и меркипо Закона за заетостта, както и в програми и проекти, финансирани със средства от европейски и международни фондове;

– ако не изпълня препоръкитена трудовия посредник или действията, сроковете и графика за посещения, включени в плана ми за действие;

– ако не се явя в Агенция по заетостта, когато имам изрична писмена покана за това;като явяването трябва да стане на посочената дата и час или в срок от 3 работни дни след нея;

– ако не спазвам определения им графикза посещения в Агенцията по заетостта;

– ако откажа да приема предложената ми подходяща работаи/или включване в програми и мерки за заетост и обучение за възрастни по Закона за заетостта, както и в програми и проекти, финансирани със средства от европейски и международни фондове;

– ако прекратя участието сив курса за обучение;

– когато придобия право на пенсияза осигурителен стаж ивъзрастили професионална пенсия за ранно пенсиониране.

Право на следваща регистрацияв Бюрото по труда имам не по-рано от изтичането на6 месецаслед прекратяване на предходната регистрация и в случай, че нямам задължения, които произтичат от към бюджета поради неспазване изискванията на договорите, сключени при участието ми в съответните програми, мерки и обучения. В случай, че съм билдисциплинарно уволнен, имам право на повторна регистрация едва след 12 месеца.

Важно!Ако успея да представя доказателства за наличието на уважителни причини, заради които не съм успял да изпълня съответните ми задължения, регистрацията ми се възстановява.

Изключения от посоченото горе право на следваща регистрация има,когато регистрацията ми е прекратена поради следнитеоснования:

4. Имам право на парични помощи от Агенцията по заетостта след като бъда нает на работа при следните случаи:

– когато благодарение на Агенцията по заетостта бъда нает на работапо трудов договор за срок най-малко 6 месеца извън границите на населеното мястопо регистрацията в Бюрото по труда, ми се полагат еднократно парични средства за транспортни разходи;

– когато отново с помощта на Агенцията по заетостта бъда нает на работапо безсрочен трудов договор извън границите на населеното място, получавам месечно суми за път до местоработата ми и обратно, но за не повече от 1 година. Полага ми се и покриване на транспортните ми разходи за представянето ми пред работодателя за наемане на работа.

– когато започна работа без посредничество на агенцията и съм получавал месечни социални помощи за безработица, ми се плащат месечно определени парични помощи за времето, през което съм на работа, но за не повече от 12 месеца.

Важно!Тези суми париНЕ подлежатна данъчно облагане.

5. Имам право на парични помощи при стартиране на бизнес

Ако искам самостоятелно или заедно с друго лице да започна стопанска дейност за производство на стоки и/или услуги, като регистриран безработен справо на парично обезщетение, имам право на еднократна парична сума от фонд “Безработица”след одобряване на бизнеспроекта ми от Агенцията по заетостта. Трябва да подам заявление за това до Агенцията по заетостта, с което желая да получа еднократна парична сума вместо парично обезщетение за безработица.

6. Имам право на обучения за придобиване на професионална квалификация

Имам право да се включа в обучение за придобиване на професионална квалификация, организирано от Агенцията по заетостта, коетоможе да се предхожда от професионално ориентиране и да се заплаща от агенцията(разходи за транспорт, квартира, стипендия и др. в зависимост от съответното обучение).

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *