Безработицата в България е била 11,3% през август

Безработицата в България е останала стабилна през август на ниво от 11,3%, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. С по 0,1 процентни пункта надолу са ревизирани данните за юли и юни, най-вероятно заради по-точно оценения ефект на сезонната заетост, показват още данните.

За сравнение, през август 2013 г. нивото на безработицата у нас беше 12,8%, а броят на безработните достигаше 431 хил. души. За една година те са намалели до 377 хил. души, според оценките на Евростат.

Според Агенцията по заетостта през август безработицата у нас е паднала до 10,4%. Институцията обаче оценява безработицата на базата на регистрираните в бюрата по труда, а не на икономически активните лица.

Въпреки че тенденцията е за плавен спад на безработицата – каквито са и тенденциите в Европейския съюз (ЕС) като цяло, безработицата у нас остава по-висока от средното за блока. През август безработицата във всички 28 държави-членки се е понижила до 10,1%, а в еврозоната е останала стабилна на ниво от 11,5%, показват данните на статистическата служба.

Що се отнася до безработицата при младежите до 25 години, при нея също се наблюдава плавен спад. В България през август тя се е понижила до 22,2% от 22,8% през юли спрямо 27,8% година по-рано.

Средно за ЕС младежката безработица достига 21,6%, а за еврозоната – 23,3%.

По оценки на Евростат общо над 24,6 млн. души са били без работа през август в целия ЕС, като от тях над 18,3 млн. души са граждани на страните от еврозоната. В сравнение с юли броят на безработните е намалял със 134 хил. души в ЕС и 137 хил. души в еврозоната, а на годишна база намалението достига съответно почти 1,75 млн. души в ЕС и 834 хил. души в еврозоната.

Австрия и Германия остават държавите в ЕС с най-ниска безработица – съответно 4,7% и 4,9%, а Гърция и Испания – с най-висока, съответно 27% и 24,4%, като данните за южната ни съседка са от юни.

В сравнение с август 2013 г. безработицата е намаляла в 22 държави от ЕС, увеличила се е в 4 и е останала стабилна в 2. Най-големи спадове са отчетени в Унгария, Португалия, Испания и Хърватия, а най-силен ръст – във Финландия и Франция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *