Безработицата в Германия спада, но проблемите в Еврозоната остават

Безработицата в Германиянамалява за 11-ти пореден месец през май. Спадът се оказа по-значителен от прогнозите, благодарение на ефекта от реформите на пазара на труда, като по-слабото евро стимулира износа.
Общата безработица е намаляла с 165 000 души до 3.24 милиона. Това представлява 7,7% от трудоспособното население, в сравнение с 8,1% през април.

Икономистите предупреждават, че съществува риск от забавяне на икономическото възстановяване през втората половина на годината, но министърът на труда Урсула фон дер Лейен заяви: „Ние виждаме много силна тенденция. Това е вторият пореден месец, в който търсенето на работна ръка се повишава. С други думи, ние сме на прав път.”

Последните данни показват, че през април, общото ниво на безработица в еврозоната удари най-високото си ниво от почти 12 години, въпреки низходящата тенденция в Германия.

В еврозоната 10,1% от работната сила е без работа, в сравнение с 10,0% през март.

Пазарът на труда бе подкрепен от големия скок в износа, но докладът на Федералната статистическа служба показва, че продажбите на дребно на вътрешния пазар са нараснали с един процент през април на месечна основа, но също така са намалели с 3.1% спрямо същия месец на миналата година.

Euronews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *