Безработицата в еврозоната през 2014 г. ще бъде рекордна

Безработицата в еврозоната през 2014 г. ще достигне 12,3% , което е рекорд за региона. Това гласят прогнозите на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщава БГНЕС. Според тях най-тежко от проблема ще бъдат засегнати младите хора.

ОИСР, в която членуват 34 държави, прави диференциация в своя годишен доклад между отделните страни, тъй като данните се различават сериозно. Например в Германия към края на идната година безработицата ще падне под 5%, но в Гърция и Испания ще бъде около 28%. Докладът констатира обезпокоителните данни, че в момента в страните от ОИСР без работа са 48 млн. души. Това е с 16 млн. души повече, отколкото в началото на световната финансова и икономическа криза през 2007 г.

В момента положението с безработицата сред младите хора в някои страни е изключително тежко. Без работа в Гърция са 60% от младежите, в Испания – 55 на сто, а в Италия и Португалия – около 40%. Властите в Италия например приеха мерки за борба с младежката безработица, като за целта ще бъдат отделени 1,5 млрд. евро от бюджета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *