Безработицата в Испания е 26,03%

Равнището на безработица в Испания отново се е повишило през последното тримесечие на 2013 година, достигайки 26,03 процента, след две тримесечия на спад, като остава основен проблем за икономиката на страната, която проявява признаци на възстановяване, предаде Франс прес.

В края на декември в Испания са регистрирани 5 896 300 безработни, което е с 8 400 души по-малко, отколкото предходното тримесечие, като активното население също е намаляло до 22 654 500, според публикуваните данни на статистическата служба.
През третото тримесечие равнището на безработица бе 25,98 процента от активното население, което е едно от най-високите нива сред развитите страни.
Социалната криза остава дълбока в момента, когато страната тъкмо излиза от двугодишна рецесия. Испания бе засегната от спукването на жилищния балон в началото на световната финансова криза през 2008 година.

БВП на Испания се е увеличил с 0,3 на сто през последното тримесечие на 2013 година, но се е свил с 1,2 на сто за цялата година. Това сочи публикувана оценка на испанската централна банка, цитирана от Франс прес. Данните потвърждават връщането на страната към лек растеж, който обаче не е достатъчен, за да се стимулира създаването на заетост на фона на подновеното нарастване на безработицата, достигнала 26,03 процента в края на 2013 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *