Безработицата в САЩ изненада пазарите и вдигна долара

Американската икономика е създала повече работни места от очакваното през февруари. Това е сигнал, че пазарът на труда се възстановява след проблемите, предизвикани от тежката зима и студовете през февруари, пише Bloomberg.

През февруари в САЩ са били създадени 175 хил. работни места. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за 149 хил. работни места. Месец по-рано разкритите позиции са били 129 хиляди.

Въпреки повечето нови работни места обаче, нивото на безработица се е увеличило до 6,7 на сто. Причина за това е фактът, че на пазара са излезли да търсят работа повече хора, допълва агенцията.

Както е известно, в дефиницията за безработица е посочено, че безработните са хора, които активно търсят работа. Именно тук има много критики срещу официалната статистика, тъй като броят на така наречените обезкуражени безработни – онези, които за дълъг период са останали без работа и вече не получават помощи, не попадат при изчисляването на нивото на безработица.

След данните за пазара на труда еврото заличи част от постигнатия през деня ръст срещу долара. По-рано днес единната валута достигна най-високото си ниво от края на 2011 година досега, поскъпвайки до над 1,39 EUR/USD.

Новината за увеличеното ниво на безработица обаче разсейва спекулациите, че Федералният резерв ще спре с плана за изтегляне на финансовите стимули и доларът поскъпна до 1,3870 EUR/USD.

Силна промяна се наблюдава и в настроенията при търговията със злато. Благородният метал поевтинява с над 1% след новините за пазара на труда в САЩ до 1 335 долара за тройунция. По-рано през деня златото се котираше при над 1350 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *