Безработицата в САЩ пада до 5.4%

Американските работодатели са създали най -много работни места миналия месец от август на 2020-та година, като нарастването на заплатите се увеличава заедно с подобряване на икономическата активност и мобилноста на потребителите по време на възстановяването.

 

Снимка: iStock

Въпреки това рисковете за отрицателни страни все още остават, особено след като работодателите отчита продължителния недостиг на работна ръка и вариантът Делта се възобновява в цялата страна, информира infostock.bg.

Министерството на труда на САЩ публикува доклада си за юли в петък сутринта в 8:30 ч. ET. Ето основните показатели, очаквания от доклада, в сравнение с консенсусните оценки, съставени от Bloomberg:

Промяна в заплатите извън селското стопанство: 943 000, очаквани +858 000 срещу +850 000 през юни

Коефициент на безработица: 5.4%, 5,7% очаквани спрямо 5,9% през юни

Средни почасови приходи, месечно: 0,4%, 0,3% очаквани, 0,3% през юни

Средни почасови приходи, на годишна база: 4%, очаквани 3.9%, 3.6% през юни

Повишението на заплатите бе най-голямо от почти година, като безработицата падна до най-ниското ниво от началото на COVID-19 през март 2020 г., въз основа на консенсусни оценки.

Икономиката обаче все още се опитва да възстанови милиони работни места, загубени от началото на пандемията. В нетно отношение заплатите са намалели с близо 6.8 милиона от март миналата година, като голяма част от този дефицит все още присъства в индустрията за отдих и хотелиерство. Тези работодатели са премахнали общо 2.4 милиона работни места, откакто пандемията за първи път доведе до блокировки в САЩ.

Investor

И въпреки че ръстът на работните места вероятно ще продължи да надвишава тенденциите преди пандемията, някои икономисти предупредиха, че консенсусната оценка за печалбите от заплати през юли може да е прекалено оптимистична. От доклада за работните места през юни вариантът Delta обхвана цялата страна, изостряйки притесненията на много работници от заразяване на работното място. Плюс това, трудностите при намирането на грижи за деца през лятото и продължаващата подкрепа на федералните обезщетения за безработица продължават, генерирайки съвкупност от фактори, които може да са държали настрана повече хора от пазара на труда.

„Нашето мнение е, че улицата е прекалено оптимистична и че както заплатите, така и равнището на безработица вероятно ще разочароват“, пише Алекс Пеле, американски икономист от Mizuho Securities USA, в бележка в сряда.

„На високо ниво тенденцията е мощна сила. Тримесечната средна стойност на растежа на работните места е близо 570 хиляди на месец, а 870 хиляди биха представлявали значително ускорение от тази тенденция“, каза Пеле. „Освен това това би се случило в контекста на ясно забавяне на инерцията на растежа, особено за потребителите в САЩ, което прави перспективата за такова забележимо ускорение още по -малка.“

„Освен нарастващите медицински рискове, пазарът на труда също е изправен пред въпроса дали недостигът на работна ръка започва да се подобрява“, пише в бележка Брад Макмилън, главен инвестиционен директор на финансовата мрежа на Commonwealth. „Медицинските рискове правят работниците по-малко вероятно да се върнат към работната сила, което е негатив. Но има очаквания, че изтичането на федералните допълнителни обезщетения за заетост ще започне да принуждава работниците да се връщат на работа, което би било компенсиращ фактор. Един от ключовите фактори изводите от този доклад ще бъдат дали тази промяна всъщност се случва – както предварителните данни показват, че не е така.“

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *