Безработицата в Япония стигна рекордно ниво преди изборите

Безработицата в Япония постави нов рекорд, след като през юли достигна нивото от 5,7 на сто. Това се случва съвсем скоро преди провеждането на парламентарните избори в страната и дава сигнал, че управляващите няма да получат доверието на избирателите.

Икономическата криза в страната кара все повече компании да освобождават служители, макар статистическите данни официално да показаха, че рецесията в страната е приключила, съобщава ВВС.
Въпреки края на рецесията обаче безработицата продължава да расте, а икономическите въпроси заемат все по-голяма част от дебатите относно предстоящите избори. Именно безработицата, която е на най-високото си ниво от Втората световна война насам, е един от въпросите, по които към премиера Таро Асо се отправят най-остри критики.
Статистиката отчита, че през юли общо 3,59 млн. японци са били безработни, което е с цял милион повече спрямо същия месец на миналата година.
За момента социологическите изследвания сочат, че управляващата в момента либерално-демократическа партия, която е била на власт през 53 от последните 54 години, е изправена пред сериозно поражение на изборите.
Днес в Япония бяха публикувани и данните за потребителските цени през юли. Те показаха спад в основния индекс на потребителските цени от 2,2 на сто на годишна база, което също е рекордно висока стойност.
Дефлацията също е от голямо притеснение за японците, които попаднаха в дефлационна спирала след пукането на балона на недвижимите имоти в началото на 90-те години.
Отрицателният ръст на цените може да се окаже един от най-сериозните икономически проблеми, тъй като заради него потребителите отлагат покупките си, с което допълнително оказват натиск върху производството и икономиката.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *