Безработицата не спира да расте въпреки министерските заклинания

Безработицата в страната се е увеличила през третото тримесечие, сочат разпространените предварителни данни от Националния статистически институт /НСИ/. Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2010 г. намаляват с 30 хил., или с 1.3% спрямо края на юни 2010 г., като достигат 2.20 милиона, съобщават от пресцентъра на НСИ.
Най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 15.0%, и „Култура, спорт и развлечения“ – с 10.0%. Спрямо края на юни 2010 г. най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение се наблюдава в „Преработваща промишленост“ – с 0.8%.
В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството“ – съответно 23.4 и 18.3%. През септември 2010 г. броят на наетите спрямо юни 2010 г. в „Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството“ намалява с 0.6%.
В края на септември 2010 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са със 140 хил., или с 6.0% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Най-голямо намаление на наетите лица спрямо септември 2009 г. се наблюдава в икономическите дейности „Строителство“ – с 32 хил., „Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството“ – с 30 хил., и „Преработваща промишленост“ – с 29 хиляди. В процентно изражение намалението е най-голямо в икономическите дейности „Строителство“ – с 18.0%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 12.2%.
Средната месечна работна заплата за юли, август и септември 2010 г. е съответно 637, 630 и 649 лева. Най-голямо нарастване на средната работна заплата през третото тримесечие на 2010 г. спрямо второто тримесечие се наблюдава в дейностите „Селско, горско и рибно стопанство“ – със 7.8%, и „Транспорт, складиране и съобщения“ – с 4.2%.
През третото тримесечие на 2010 г. средната месечна работна заплата нараства с 9.4% спрямо същия период на предходната година, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 34.8%, и „Професионални дейности и научни изследвания“ – с 18.8%.
Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през третото тримесечие на 2010 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в следните икономически дейности:“Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 1377 лева;“Финансови и застрахователни дейности“ – 1294 лева;“Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – 1283 лева.
Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности:“Хотелиерство и ресторантьорство“ – 422 лева;“Административни и спомагателни дейности“ – 441 лева;“Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството“ – 491 лева.
Спрямо третото тримесечие на 2009 г. средната месечна работна заплата в обществения сектор нараства с 4.7%, а в частния сектор – с 11.8%.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *