Безработицата ще се засилва в следващите месеци, прогнозира Масларова

С 360 000 са повече работните места в сравнение с 2005 година, каза Емилия Масларова, министър на труда и социалната политика, в предаването „Седмицата” на Дарик. „В момента има повече от 7000 незаети работни места за хора в обслужващата сфера“,уточни още тя. С тези цифри тя коментира настъплението на кризата и освобождаването на все повече работници. В тази връзка тя посочи и новата програма, която ще стимулира хората да търсят работа в съседни населени места, където има свободни места. По думите й държавата ще поема пътните разноски на всеки, който си намери работа в съседен град.
„Защо някои хора не работят – едва ли някой може да каже. Когато човек е безработен, но иска да се реализира в рамките на криза, той търси начин да се реализира по друг път, да се преквалифицира”, изтъкна министърът на труда и социалната политика. „Никога не сме имали толкова много ресурс за квалификация и преквалификация по ОП „Развитие на човешките ресурси”, така и по Националния план за действие по заетостта”, обясни тя. Общо за 2009 г. държавата има възможност да предостави средства на работодатели, на неправителствените организации и на гражданите за около 55 000 – 60 000 души да повишат знанията и уменията си или да се адаптират към определена среда.
Около 100 000 български граждани ще се възползват от Новият договор за социална сигурност между България и Русия. Той създава яснота за всички, които работят или са работили на територията на двете страни, каза още Масларова.
Отчитаме връщане на хора от чужбина и те се записват на борсата, заяви министър Масларова. Според прогнозите, които изтъкна тя, безработицата ще се покачва в следващите месеци, а най-силно ще се усети в сектори като текстилната и шивашката, преработвателната промишленост, както и в индустрията, допълни министър Масларова.
Чужденци – най-вече англичани и белгийци, влизат в нашите служби по заетостта и питат какви са възможностите. Според Масларова това е напълно естествен процес, като се има предвид и това, че в много стари европейски държави има хора в достатъчно тежко положение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *