Безумното брюкселско прахосничество

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Великодушие по брюкселски

Докато цяла Европа е принудена да се придържа към стриктни икономии, Европейската комисия харчи на воля. Субсидии се раздават под път и над път. Много от брюкселските милиарди потъват незнайно къде…

Товапише за онлайн-изданието на сп. „Шпигел“ кореспондентът в Брюксел Ханс-Юрген Шламп. В статията си той пише следното:
През уикенда в Брюксел и в посолствата на ЕС по цял свят бе тържествено отбелязан Деня на Европа, на който преди 60 години френският външен министър Робер Шуман нахвърля в своя реч проекта за обединена и мирна Европа. Сега директорът на протокола към Еврокомисията, някой си мосю Жак де Бенст, трябваше да намери подходящ тост за звъна на чашите с шампанско и сътвори: „За ЕС и неговите лидери!“.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Брюксел предпочита определени банани…
Европа – голямата бананова република
Това може и да звучи подозрително като полит-химн от Северна Корея, но външнополитическият отдел бе във възторг, че тостът бил „прост и обхващал народа и общността на лидерите му“. Какво безумие – чуди се германската евродепутатка Инге Гресле. За подобни и други безумия, превърнали се междувременно в нещо съвсем нормално за европейските институции, честваният Шуман надали си е и помислял.
Като например историята на продължилата 30 години „Бананова война“, с която ЕС затваряше границите си за внос от Южна Америка и облагодетелстваше тропическите плодове от френските и британските колонии. Сега наистина и последните импортни бариери ще отпаднат, но за утеха Камерун, Брегът на слоновата кост, Гана и няколко Карибски острови ще получат през следващите 4 години компенсация от 190 милиона евро. Така Европа сега субсидира със стотици милиони годишно бананите, отглеждани в Гваделупа или на Канарските острови, консумирани от европейците, а с друга една купчина евро“спонсорира“ фиктивни банани, които сега вече не се консумират от европейците. „Цяла Европа е една бананова република“, възмущава се зелената европарламентаристка Франциска Брантнер от тази глупост, след като навсякъде не достигат пари, а тук те се прахосват.
За да може Брюксел да продължи да раздава така великодушно и глобално пари, Еврокомисията иска да прибави от догодина към разходния си бюджет още 5,9%. По-голямата част от средствата, както и досега, ще се насочат към селското стопанство и структурното поощряване. Точно там, където разпределянето на милиардите беше оспорвано и в миналото.
Няколко примера от аграрния бюджет бързо разкриват истината: най-голям индивидуален получател на средства за селското стопанство в България, например, е Галина Димитрова Пейчева-Митева, 27-годишната дъщеря на управлявалия до юли 2009 г. заместник-министър на селското стопанство – 700000 евро от касите, за които отговаря баща й. Няма улики за неправилни действия – в Брюксел никога няма такива. Защото да се проверят евентуални неправомерни постъпки, според един служител от ЕС, било „работа на българските власти“.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Разточителство без край
Никой не го е грижа…
Тъй катоБрюксел плаща, но не контролира, то и никой там не се стряска, когато стане известно, че 60000 евро съюзни средства, предназначени за подпомагане на селското стопанство, са отишли за един шведски акордеонен клуб, 30000 за датски билярд-клуб, 160000 за холандски кънкьорски клуб, а 350000 за футболен отбор.
Формално вероятно всичко е било коректно, няма доказателства за противното. Но и никой в администрацията на ЕС не е точно запознат. А и никой не го е грижа. Понякога все пак Европарламентът се намесва, както стана сега с плащанията от ЕС за спряната през 2006 г. българска АЕЦ Козлодуй. 500 милиона евро са вече преведени от Брюксел. Но разграждането на четирите ядрени реактора, за което всъщност бяха предназначени парите, все още не е започнало, възмутиха се парламентаристите. Въпреки това Еврокомисията подготвя плащането на още около 300 милиона. Сега Европейската сметна палата ще разследва финансовия провал с реакторите.
Контрольорите от палатата имат и задачата да проверят защо създаването на новата полицейска база данни за издирване СИС 2 се превърна във фиаско: 80 милиона евро развойни средства е вляла ЕК в проекта, много повече от първоначално заплануваната сума. План графикът и тук е бил пресрочен, но СИС 2 така и не функционира.

Шпигел /отДойче веле/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *