Без данък за трошките само ако са разкомплектовани

Без данък за трошките само ако са разкомплектовани

Леките автомобили и автобусите няма да зареждат с безмитно гориво, предвижда проект на правителството

25.05.2006

Собствениците на автомобили няма да плащат данък, ако края на предходната година са върнали регистрационния талон и са представили удостоверение за разкомплектоването на колата, издадено от съответния компетентен орган, предвиждат приетите от правителството предложения за промени в Закона за местните данъци и такси.

Целта е чрез финансови механизми да се мотивират собствениците на излезли от употреба автомобили да предприемат действия за прекратяване на регистрацията им и да ги предадат в пунктове за разкомплектоване.

Предлаганите от кабинета изменения в закона целят решаване на въпроса с паркираните от години стари автомобили пред жилищните блокове, детските площадки и зелените площи, както и замърсяването на околната среда.

Влизащите в страната леки автомобили и автобуси няма да могат да зареждат гориво от безмитни бензиностанции у нас, предвижда приетият от кабинета проект на Закон за безмитната търговия. Това ще е разрешено за товарните автомобили, като ще има ограничение от 500 л.

Безмитната търговия ще се осъществява от оператори, които са получили лиценз. Те могат да бъдат само юридически лица със собствен капитал най-малко от 2 млн.лв., без влезли в сила наказателни постановления за нарушаване на митническото и данъчно законодателство с наложена имуществена санкция над 5 хил. лв.

Вместо с корпоративен данък операторите ще се облагат с данък върху приходите по продажбите в търговски обекти за безмитна търговия с размер 4%. Всички останали дейности по облагането ще са по общия ред, информира агенция „Фокус“.

Магазините за безмитна търговия и бензиностанциите в свободните зони ще бъдат с 24-часово видеонаблюдение. Контролът върху тях ще се осъществява от митническите органи и/или органите по приходите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *