Без европари спад с над 5% през следващата година

Без да има усвояване на никакви средства от еврофондовете през следващата година, спадът наБВП ще бъде не 2% а 5,4%, сочи представения анализ на Министерството на финансите за ефектите върху икономиката и бюджета от усвояването на фондовете от Европейския съюз за периода 2010-2015 г. Анализът е част от средносрочната фискална рамка за 2010-2013година.
За целите на оценката са разработени два алтернативни сценария. Първият е изграден върху допускането, че не се предвижда навлизане в икономиката на средствата от ЕС през периода 2010-2015 г., а другият сценарий се основава на предположението за цялостно усвояване и оползотворяване на предвидените за страната средства от бюджета на ЕС, които са над 7 млрд. евро.
Допусканията са направени за целите на анализа и би могло да се каже, че в голяма степен са теоретични, защото не е възможно до 2013 г. България да не усвои никакви средства по оперативните програми, а от друга страна, досега никоя страна от Европейския съюз не е усвоила напълно предоставените й средства от еврофондовете.
Предвижда се, че дългосрочният ефект от усвояването на средствата от еврофондовете ще доведе до създаване на нови производствени мощности, подобряване на качествените характеристики на работната сила, разпространяване на модерни технологии и като цяло до достигане на ново технологично равнище на икономиката.
Ефектите върху икономиката се оценяват на базата на изразходваните, а не на договорените фондове. Приема се, че средствата ще бъдат изразходвани в съответствие с правилото „n+3“, т.е. последният срок за усвояване на средства ще бъде 2015 г. по сключени договори по одобрени проекти по оперативните програми до 2013 г.
Според анализа спадът на обема на брутните инвестиции в страната през следващата година с участието на евросредства ще бъде 9,5%, а без тях – 24%. През 2013 г. евросредствата почти няма да имат ефект върху размера на инвестициите, който ще има ръст от 7,9% без тях и 8% – с тях.
Постъпването в страната ни в пълен обем на предвидените европейски средства би довело до допълнителен годишен ръст на инфлацията от 0,1-0,2 процентни пункта, сочат пресмятанията на финансовото министерство.
Евросредствата (усвоени изцяло) ще помогнат за повишаване годишно на износа на стоки средно с 1,3-1,4 процентни пункта до 2013 г., става ясно още от документа. Относно заетите, предвижданията в Средносрочната фискална рамка за следващите четири години са за повишаване на заетостта средно годишно с над 260 хил. човека благодарение на усвояваните евросредства.
Навлизането на „свежи“ пари по оперативните програми обаче ще увеличи дефицита по текущата сметка, който през следващата година ще бъде 2,46 млрд. евро без евросредства и 2,58 млрд. евро – с тях. По този показател прогнозата за 2013 г. е за дефицит по текущата сметка без евросредства от 2,05 млрд. евро, а с тях – за над 2,86 млрд. евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *