Без европрограми продажбите на агротехника спаднаха

Лошите метеорологични условия през 2014 г., довели до загуби за земеделските стопани, и липсата на работещи европрограми, чрез които да се инвестира в модернизация на стопанства, очаквано доведоха до първия спад от няколко години насам на пазара на агротехника. През миналата година новорегистрираните от земеделското министерство трактори и комбайни са с около 10% по-малко от 2013 г. (виж графиката). Спад има и при друга ползвана в селското стопанство и строителството техника.

На този етап прогнозите за новата година в сектора са трудни, като резултатите зависят най-вече от евентуалния старт на европейската програма за развитие на селските райони, която осигурява финансиране за подобен тип инвестиции.

Продажби надолу

След като през последните няколко години търговията със земеделска техника вървеше плавно нагоре най-вече заради новите инвестиции в зърнопроизводството, през миналата година в сектора беше отбелязано намаление. Според официалните данни на контролно-техническата инспекция към земеделското министерство в периода между 2010 и 2013 г. е отчетен ръст в регистрацията на нови трактори и ремаркета, почвообработващи и тороразпръскващи машини. През 2014 г. обаче тенденцията е надолу. Данните на контролно-техническата инспекция показват, че новите комбайни и трактори, които са регистрирани от фермерите, са с 10% по-малко. Спад има още при товарачите (виж графиката).

„Основните фактори за спада са два – лошите метеорологични условия и спадът на цените на земеделската продукция“, коментира Стефан Христов от компанията за търговия с агротехника „Мегатрон“. По думите му третият немаловажен фактор са информациите от земеделското министерство през цялата 2014 г. за евентуален старт на новата програма за развитие на селските райони, чрез която ще може да се субсидират подобни инвестиции, какъвто обаче не се случи. Според Тодор Николов, председател на съвета на директорите на „Ванто трейд ауто“, изчакването на новата програма от фермерите е обяснимо, когато става дума за субсидия от 50% от стойността на проекта. Липсата на работеща програма обаче забавя темпото на покупките, независимо че земеделските производители имат нужда от нова техника.

Отпушване на еврофондовете

Евентуалното отпушване на еврофондовете според представители на сектора ще бъде и ключът към резултатите през новата година. Засега плановете на земеделското министерство включват към края на първото тримесечие да започне прием по схемата за инвестиции във физически активи, по която ще може да се купува нова техника. Това ще стане още преди официалния старт на цялата програма, която още не е одобрена от Европейската комисия. Така съответно при ново забавяне на пазара ще продължава да има задържане, макар че има необходимост от нова техника постоянно. „Нуждата от инвестиции в машини е постоянна, защото земеделието е ресурсоемък отрасъл“, коментира Тодор Николов. По думите му една голяма машина се амортизира за 5-6 години и дори сравнително новата техника, купена с финансиране от програмите САПАРД и развитие на селските райони, вече се изхабява.

По данни на земеделското министерство, представени през есента на миналата година, в периода 2007-2014 г. по Програмата за развитие на селските райони са отделени 850 млн. лв. за покупка на техника и инвестиции в нови технологии по схемата за модернизиране на земеделски стопанства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *