Без жени-ватманки в руското метро

Руският върховен съд окончателно забрани на жените да стават ватманки на метрото, след като отхвърли жалбата на рускиня, на която била отказана подобна работа, съобщава руски вестник, цитиран от АФП.
Анна Клевец, 22-годишна студентка от Санкт Петербург, поискала да бъде назначена за помощник ватман, но служители на администрацията в града й обяснили, че тази работа е забранена за жени, пише в. “Время Новостей“.
В СССР жените имаха право да карат влакове на метрото, но постановление на правителството, прието през 2000 г. по времето на президентския мандат на Владимир Путин, постави този занаят в списъка на трудните и опасни професии, които са забранени за жени, обяснява вестникът. Според този списък жените не могат да карат и междуградски влакове. Студентката смятала, че тази забрана е дискриминационна и сезирала Върховния съд, но не постигнала успех. Само една жена в Русия продължава да кара влак на метрото, въпреки забраната, отбелязва вестникът. Наталия Корниенко упражнява тази професия от 20 години в Москва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *