Без изненади: Съдия Янева се размина с проверка за конфликт на интереси

Проверката за забавянето на процеса ще се прави от съдебния инспекторат, а съмненията за конфликт на интереси ще бъдат прехвърлени на новосъздадената централна комисия за конфликт на интереси, предаде Mediapool. Ресорната етична комисия във ВСС обаче не бе задължена да провери случая, което отменя възможността за налагане на наказания по етичния кодекс на магистратите.
Въпросът бе поставен за обсъждане от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев, който вече открито заяви, че изборът на Янева е съмнителен. Председателят на етичната комисия Цони Цонев обаче каза, че етичната комисия няма компетентност да извърши проверка за конфликт на интереси при съдийката. Към ВСС има създадена специална помощна комисия, която се занимава с такива въпроси, предаде КРОСС.
„Тази комисия би могла да извърши проверка, например да вземе обяснения от Янева, а след това да изпрати сигнала и събраните документи на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, тъй като това е единственият компетентен орган”, поясни Цонев.
От своя страна председателят на тази подкомисия Стефан Петров обясни, че няма как да се провери Янева точно защото от 1 април е влязъл в сила новият Закон за конфликта за интереси, който създава централизираща комисия за проучване на тези въпроси. Той подчерта, че формално няма и внесен сигнал за конфликт на интереси срещу Янева, а по новия закон комисията не може да се самосезира по медийни публикации.
Петров, който бе сред петимата членове на съвета, издигнали кандидатурата на Владимира Янева, добави, че в понеделник неговата подкомисия все пак ще се събере и ще разгледа писмото й. Тогава ще се преценява дали има основания въпросът да бъде изпратен на централната комисия за конфликт на интереси. Той добави, че не се вижда като предубеден по този казус и увери, че ако има данни за конфликт на интереси, ще прехвърли въпроса към ресорния орган. Той също отказа да даде писмото на журналистите с мотив, че сам не го е виждал и може да наруши закона.
Както стана известно, като пълномощник на баща си, съдийката е сключила имотна сделка с общинското дружество „Софийски имоти“. Осем години по-късно при нея попада делото срещу шефа на скандалното общинско дружество Тошко Добрев, от когото тя с пълномощно е купила имот през 2002 година на цена под данъчната му оценка. Янева е бавила делото 7 месеца, преди да го прекрати. Решението й е отменено от апелативния съд през април 2011 г. и към момента все още не е насрочено, въпреки сроковете, посочени в НПК.
Все пак съдебният съвет влезе частично в ролята си и задължи главния съдебен инспектор Ана Караиванова да се провери с предимство как Владимира Янева е изпълнявала своите задължение по делото. Преди това Караиванова искаше да не се проверява само шефката на СГС и настояваше да се инспектира цялата наказателна колегия, защото и други съдии са бавели дела.
По-рано днес главният прокурор Борис Велчев коментира по повод призива на Съюза на съдиите ВСС да подаде колективна оставка, че това е политически  въпрос, който не може да се взема на базата на емоции и, макар репутацията на съвета да е лоша, сега няма друг подобен орган.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *