Без компромис за гръцкия дълг

Според германският министър на финансите, а и според Международният валутен фонд, няма съществена необходимост от нови действия спрямо гръцкия дълг. Министърът Шойбле изказа това твърдение малко след като Гърция подписа със своите кредитори условията, по които ще получи транш от спасителната програма.

Международният валутен фонд приветства споразумението между Гърция от една страна и кредиторите от друга, което се мотаеше от месеци разтакаване и процедури, разговори и пречки. Всички засегнати страни очакват осъществяването на стратегия за реализиране на устойчивост на гръцкия дълг по същество. Волганг Шойбле подчертава, че реалните възможности за управление на дълга са силно ограничени и отправи предупреждение, че евентуален отказ на МВФ да участва в спасителната програма за Гърция, няма да се приеме като добро и адекватно решение на ситуацията.

Германската страна сериозно и упорито настоява МВФ да заеме своето подобаващо място в третата спомагателна програма за Гърция, която е на стойност от около 87 милиарда евро. Няма никакво съмнение, че Гърция се нуждае от този пореден за нея финансов транш по въпросната програма. Целта е Гърция да бъде в състояние да извърши плащане по своя дълг през Юли месец, за да избегне нов колапс на своите финанси и да изпадне в нова финансова криза.

Европейските кредитори на Гърция показват задоволство от структурата на реформите, които са заложени за изпълнение. Атина официално се е сългасила да ги предприеме, за да се постигне пресечна точка на интересите на всички участници в спасителната програма.

Участието на МВФ все още не е договорено. Това предстои да се случи на предстоящата среща на МВФ във Вашингтон през пролетта. Малко по-рано през 2017 година МВФ отправи заплаха да се оттегли от спасителната програма, ако европейските партньори на Гърция не приемат сериозна ревизия на мерките за дълга в посока облекчаването му.

 

 

Митко ДИНКОВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *