Без необлагаем минимум за най-ниските доходи

Парламентът окончателно отхвърли идеята за въвеждане на необлагаем минимум на най-ниските доходи, като прие на второ четене промените в Закона за облагане на доходите на физическите лица.
Предложението за въвеждане на минимален необлагаем минимум бе на левицата, но от ГЕРБотговориха, че това е частична отмяна на плоския данък и не може да бъде позволена, предаде Дарик радио.

Отхвърлено бе и предложението на Коалиция за България, когато годишната данъчна основа на физическо лице е по-ниска от годишния минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се, тя да се намали със сума, равна на минималната заплата за годината.

Михаил Миков от левицата обясни, че инфлацията удря най-нискодоходните групи. По думите му в предложението става дума за пренебрежимо малка сума от 100 милиона лева, предаде БТА.
Менда Стоянова от ГЕРБ обаче пресметна, че с над 280 милиона лева ще намалеят приходите от данък върху заплатите.

Данъкът на доходите от наеми (10% авансово) ще се удържа от наемателя, когато той е предприятие или самоосигуряващо се лице, решиха още депутатите.
Парламентът прие и с окончателен данък от 10% да се облагат възнагражденията, когато платец са чуждестранни физически лица, установени в т. нар. офшорни зони.

Депутатите отхвърлиха предложението 20% от приходите от данъка върху доходите на физическите лица да отиват директно в общинските бюджети, съобщи Дарик радио. То бе направено между първо и второ четене на Закона за данъка върху доходите на физическите лица от Коалиция за България. Още миналата година подобно предложение бе направено и от Националното сдружение на общините, но така и не залегна в закона за тази година.

Народните представители отхвърлиха и предложението на Синята коалиция доходите от стопанска дейност на едноличните търговци да се облагат с данък от 10 на сто, както доходите на физическите лица.

Народните представители приеха ставката за туризма догодина да стане 9%. С промените в Закона за данък върху добавената стойност се регламентира данъчната ставка за настаняване, предоставено от хотелиер, да е в размер 9 на сто. Тя обаче ще влезе в сила от 1 април 2011 г., а не както повечето изменения в данъчните закони от началото на годината.
Досега ставката за индивидуални настанявания беше 20 процента, а за групови – 7 на сто.

Не беше прието предложението на Мартин Димитров от Синята коалиция текстът за единната ставка да отпадне. „Българският премиер обеща да не увеличава данъци, а и налозите не трябва да се вдигат, особено през 2011 г.“, каза Димитров.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *