Без сътресения при имотите, ако ни отложат за ЕС

Няма да има фатално качване или падане на цените на недвижимите имоти при евентуално отлагане на членството ни в Европейския съюз (ЕС). Това заяви Добромир Ганев, управляващ директор на Национална компания за недвижими имоти Форос по време на панела „Развитие на пазара на недвижими имоти при евентуално отлагане на членството на България в ЕС“ в рамките на Строително-инвестиционния форум.

Според него новината за бъдещото ни присъединяване в ЕС вече е оказала своето влияние в цените на имотите, което е причината да не се очакват сериозни сътресения при възможно отлагане.

Това се доказва и от цитирано от него изследване на финансовата институция Barclays Bank, според което около 2,2 млн. британци вече притежават имот в чужбина, а още толкова смятат да направят такава покупка в следващите години. 3% от планиращите да направят инвестиции са склонни да ги извършат в България.

Страната ни твърдо попада в Топ 10 на най-привлекателните инвестиционни дестинации за британците, изпреварвайки дори Хърватска.

1. Испания – 37%

2. САЩ- 15%

3. Франция – 14%

4. Италия – 10%

5. ЮАР – 6%

6. Дубай – 5%

7. Португалия – 5%

8. България-3%

9. Хърватска-2%

10. Мароко – 1%

В проучването се допълва, че според потенциалните купувачи предимствата на инвестициите извън Великобритания са далеч повече от проблемите, които биха могли да донесат. Около 58% от тези, които планират инвестиция със сигурност или с голяма вероятност, се опасяват от евентуални юридически или данъчни проблеми; 17% се притесняват за сигурността на имота си, докато той е без надзор; 14% са посочили възможни проблеми в комуникацията поради езиковата бариера и едва 8% – евентуална измама относно цената на имота.

Добромир Ганев прогнозира, че през следващата година като цяло пазарът на недвижими имоти ще нарасне с 5 до 10%, а броят на сделките с до 20 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *