Беларус въведе такса от 30% при покупката на чужда валута

Беларус не възнамерява да последва пътя на Русия и въведе такса от 30% при закупуването на чуждестранна валута беларуски рубли, пише руският портал „Вести“.

„Въз основа на положението в икономиките на съседните страни, и най-вече – в Руската федерация, правителството и Националната банка на Република Беларус приеха редица мерки, насочени към предотвратяване на развитието на негативните тенденции за финансовите пазари на Беларус и повишаване на привлекателността на спестяванията в беларуски рубли“, посочи централната банка в изявление.

Регулаторът увеличи до 50% годишните лихви по постоянния достъп и двустранните банкови операции по поддържане на ликвидност. Това от своя страна ще доведе до пропорционално увеличение на лихвените проценти по депозитите в национална валута, заяви още органът.

Предвид увеличеното търсене на чуждестранна валута на вътрешния валутен пазар централната банка реши временно да въведе такса от 30% при закупуване на чуждестранна валута. Фирмите и банките ще плащат такса при покупка на валутния пазар, а гражданите – под формата на комисионна при покупка в банките. Платените средства ще бъдат прехвърлени към държавния бюджет.

„Тези мерки ще повишат привлекателността на спестяването в беларуски рубли и ще подобрят баланса на валутния пазар от гледна точка на увеличаването на търсенето на чуждестранна валута и предотвратяването на спекулативни настроения“, изтъкна още регулаторът в изявлението си.

По време на търговията на Wall Street в петък един щатски долар се разменя за 11 393 беларуски рубли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *