Белгия повиши до най-високата степен предупреждението за терористична атака

Белгия повиши предупреждението за терористична заплаха до най-високата степен, метрото в столицата Брюксел е спряно, а властите препоръчаха на гражданите да ограничат излизанията си навън, съобщава Ройтерс.

„Съветваме хората да избягват места, на които се събират множества, като търговски центрове, концертни зали, събития и спирки на градския транспорт, доколкото е възможно“, коментира говорител на правителствения кризисен център.

Първоначално властите обаче не даваха подробности каква е заплахата и защо се налага това повишение на степента на предупреждение. По-късно обаче премиерът Шарл Мишел съобщи, че полицията в страната е получила информация за готвен атентат, по подобие на атаките в Париж, предаде ТАСС.

Припомняме, че в нощта срещу 14 ноември френската столица беше сцена на няколко съгласувани атаки, при които джихадисти откриха огън по улиците и се самовзривиха край стадиона „Стад де Франс“, на който се провеждаше приятелската среща между отборите по футбол на Франция и Германия. На стадиона се намираше и президентът на Франция Франсоа Оланд.

Белгийските медии съобщават и за намерени в страната химически оръжия. Тази информация обаче не е получила потвърждение от официален източник.

Най-високата степен на заплаха означава „сериозна и предстояща атака“, допълва агенцията. Досега в Белгия нивото на заплаха беше от трета степен – възможна и вероятна заплаха. Причината е информацията, че атентатите в Париж са планирани в Белгия и ръководени от белгиеца Абделхамид Абауд, който беше убит при акция в парижкото предградие Сен Дени.

След среща между министри, представители на полицията и агенции, заплахата беше повишена до най-високата степен.

За последен път правителството на Белгия беше обявило четвърта степен на заплаха през 2006 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *