Белият дом: Икономическият ръст в САЩ през 2014 г. ще бъде 3,1%

Белият дом на САЩ прогнозира по-силен икономически растеж през 2014 г. в сравнение с миналата година и последващо ускорение за най-голямата икономиката в света през 2015 г., пише Ройтерс.

Според Белия дом през тази година американският брутен вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 3,1%, т.е. по-бързо от отчетения през 2013 г. прираст от 1,7 на сто. През 2015 г. икономическият растеж ще достигне 3,4%.

Администрацията на президента Барак Обама предрича, че през настоящата година средното ниво на безработицата ще спадне до 6,9%. През февруари безработицата, която през 2009 г. достигна рекордните 10%,отчете ниво от 6,7%.

Според мнозина икономисти безработицата е намаляла заради това, че много хора са се отказали да търсятработа, но през миналия месец се наблюдава обатната тенденция. Заетостта в САЩ се понижи до 63% от 66 на сто, колкото бе преди рецесията.

Прогнозата на Белия дом е по-оптимистична от тази на надпартийната Бюджетна служба на конгреса, която очаква ръст от 2,7%. Администрацията обаче е по-песимистична по отношение на нивото на безработицата. Пет години след края на рецесията икономиката на САЩ все още расте мудно, а безработицата, въпреки че спада в процентно изражение, остава на значително високо ниво.

Белият дом посочва намаляващия бюджетен дефицит и подобряващия се жилищен пазар като част от факторите, които вероятно ще ускорят растежа. Но Обама, който изрази готовност да свие ножицата между бедни и богати, иска от Конгреса да повиши минималното заплащане до 10 долара на час от сегашните 7,25 долара и да се харчи повече, за да се задвижи икономиката. Миналата седмица той предложи свой план за фискалната 2015 г., в който се предвиждат с 56 млрд. долара повече разходи от заложените от Конгреса 1,014 трлн. долара.

Допълнителните разходи ще бъдат насочени към секторитеобразование,обучениеи отбрана и ще бъдат компенсирани чрез по-високи приходи чрез затваряне на данъчни вратички, от които се възползват богатите. Прогнозите на Белия дом са базирани на предположението, че Конгресът ще приеме предложението на държавния глава, но то бе енергично отхвърлено от мнозинството републиканци и е малко вероятно да се превърне в законодателство.

Белият дом счита също, че икономическото възстановяване е по-бавно от обичайното след финансовия колапс, предизвикан от спукването на имотния балон в САЩ, макар някои икономисти да оспорват тази констатация.

Според поделението на Федералния резерв в Кливлънд бавното възстановяване след рецесията е изключение от това, което се наблюдава след изход от финансова криза, а именно – силен икономически растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *