Белокожият в циганската махала

 Ромите живеят в мизерия, битът им напомня за Африка, така наречените „цигански барони”, свързани с организираната престъпност, непрекъснато ги тормозят – така накратко можем да обобщим наблюденията на един германец, който от седем години живее сред ромите във варненското гето Владиславово. Бившият бизнесмен-спедитор Франк Абас разказва:
„Бях шокиран, когато за първи път видях ромско гето. Веднага се сетих за полските евреи във Варшавското гето, създадено от нацистите. Реших да помогна, защото в хората от гетото аз виждам хора. Виждам неграмотни, но интелигентни хора, които се борят за своето оцеляване. За съжаление тръгват в грешната посока – към престъпността. То те нямат много и друга възможност да просъществуват…
Германецът: Българи, помогнете на циганите!
Опитвам се да ги убедя все пак, че трябва да вземат живота си в свои ръце и че се нуждаят от образование и професионална квалификация. Те трябва да учат български език, защото това е предусловие за интеграцията им в обществото. Само така ще могат да си намират и по-добра работа. Професионалното обучение и инвестициите в традиционните ромски занаяти като дърводелство и металообработка, са единственият начин да се преборим с престъпността в циганските квартали, които за мен са символ на голяма катастрофа”, казва Франк Абас.
Ромите във Владиславово дълго време повтаряли, че няма да учат български. Според тях училището било инструмент за контрол над ромите. „Седем години ми бяха нужни да променя този начин на мислене. Сега много се нуждаем от български учители в гетата. Според мен, ако българите помогнат на ромите, проблемът с гетата ще бъде решен през следващите 15 години. А решението е едно – да няма гета”, казва Абас.
Кой печели от мизерията в ромските гета?
Франк Абас без заобикалки казва, че за българските институции, а и за много неправителствени организации, ромите са източник на печалба. По различни поводи (например раздаване на помощи) се събират единните граждански номера и останалите лични данни на жителите на гетата – и най-вече на крайно нуждаещите се майки и деца. След това информацията се използва за спекулации и далавери, твърди Абас:
„Ромските деца в училищна възраст съществуват за властта само като статистика. В България за ежегодната издръжка на един ученик в началното училище и прогимназията държавата отделя около 1800 лева. Тази сума се калкулира в делегираните бюджети на училищата и ако учениците не посещават кварталните си училища, училищните управи трябва да връщат пари в бюджета на общините и просветното министерство.
Когато един ден отидохме да запишем ромски деца във варненските училища, шефът на инспектората в района неочаквано ми каза: ”Защо записвате тези деца? Та те още се водят, че ходят на училище!”. Ромите са съвсем наясно какво им се случва, но много хора в България си затварят очите за това. Ромите са особено чувствителни към несправедливостта, най-вече към неравенството в образователната система. Жителите на гетата се чувстват не като хора, а като ЕГН-та. Каква мотивация и какви надежди могат да имат при това положение?”, пита Франк Абас.
„Точните хора“ от общината искат 66%
В местната власт в България корупцията избуява, а това обезсмисля опитите да се интегрират ромите, казва германецът. „За да бъде прокаран някой проект за благоустрояване и развитие на ромските квартали, първо трябва да платиш на „точните хора” в община Варна. И мен ме насочваха към тях. Нямало никакво значение какво ще им кажа за смисъла и ползите от проекта. Нямало значение и за каква сума ще кандидатства моята ромска организация. За „точните хора” важно било единствено да си получат две трети от сумата, която е нужна за осъществяване на предложението.
Ако оставиш гаранции, че 66 процента от парите, за които кандидатстваш, ще влязат тъкмо в техния джоб, ще бъдеш поканен отново на разговор в общината. Моята организация не желае да участва в корупционните схеми на местната власт. Ето защо се отказахме от нейната „помощ”. Знаем, че за подобрения в квартал Владиславово в софийски сметки има около половин милион евро, които никой не смее да изпрати във Варна от страх парите да не бъдат плячкосани. На това трябва да се сложи край”, настоява Абас.
„Наречете ме фашист!“
Той е шокиран от скандалите около българските роми, които все по-масово се заселват в германски градове. „Бях слисан, когато разбрах, че проблемите на ромите във Владиславово са се пренесли в новопоявилото се ромско гето в Дуисбург. Там роми от Шумен са окупирали няколко жилищни блока. Във Франкфурт на Майн са възникнали „женски” гета, където 700 жени от Варненска област живеят в условията на сексуално робство. Има още поне 10 подобни примера в Германия.
Прехвърлянето на роми в Западна Европа се прави и от превозвачи на организираната престъпност, и по линия на мъже от „семейния бизнес”, които продават момичетата си за проституция. Ромското преселение към Западна Европа трябва да бъде спряно с помощта на правни средства. Наречете ме фашист, но това е начинът да бъде ударена ромската мафия, която го организира. Това беше и съветът ми към управата на Дуисбург, която ме избра за консултант при справянето с нарастващите ромски проблеми на града.”

 Николай Цеков, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *