Бензинът падна под 2 лева

Във всичките вериги бензиностанции цените на масовите горива паднаха под 2 лева на литър.В София литър бензин А – 95 вече се продава за 1 лев и 97 стотинки, а дизелът – струва 1 лев и 98 стотинки.

Поевтиняването с около 6-7 стотинки на литър идва на фона на срива на цените на петрола на световните борси. Те достигнаха най-ниските нива от 11 години насам.На много бензиностанции във Варна бензин А-95 се продава по 1.77 лв. за литър. Масовата цена на литър бензин А-95 по бензиностанциите в града е в интервала 1.83 лв. – 1,94 лв., дизелът струва 1,80 лв./л, а цената на газта е 0,81 лв./литър.

Още в средата на октомври Веселин Марешки отвори във Варна своя бензиностанция, на която пусна литър бензин А-95 за 1,86 лв., дизел за 1,79 лв. и газ за 83 ст.

„Моят марж е около 3 до 5 стотинки, а на другите бензиностанции достига до 40 стотинки. Печеля от по-големия оборот и от повечето клиенти“, обяви бизнесменът.

За последното тримесечие цената на суровия петрол се е понижила с 19-20 на сто, което се е отразило с 5-7 процента намаление на средните цени на дребно у нас, каза в средата на декември за БТА Светослав Бенчев, експерт в Българската петролна и газова асоциация.

Суровината представлява едва 22-25 процента от крайната стойност на продавания на колонките продукт. Най-голямата част представляват акцизи и ДДС – около 50-52%, които са около 1 лев от заплащаната от потребителя цена, поясни Бенчев.

Цените на горпивата в Европа

Цената на застраховката „Гражданска отговорност“ ще се увеличи с между 5 и 10 процента, прогнозираха от застрахователния бранш. Причината за новите цени на полицата са измененията в Застрахователния кодекс, с които се повишиха лимитите за обезщетенията при причиняване на смърт на пътя.

Вместо до 1 милион, съдът вече ще може да отсъжда до 10 милиона лева на близките на пострадалите.

Полиците за застраховка “Гражданска отговорност“ ще могат да се сключват онлайн без е-подпис, което бе уредено в Застрахователния кодекс с аргумента, че така те ще поевтинеят с между 20 и 40 лева.

През 2016 година ще поскъпнат винетките. Годишният стикер за лек автомобил вече е 97 лева – с 30 лева по-скъп от преди (той е в продажба от 15 декември). По-високи цени на винетките предизвикаха протести в много градове на страната.

Министър Лиляна Павлова смята, че поскъпването на винетката ще се компенсира от по-евтината задължителна застраховка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *