Бензинът поевтинява, билетите без промяна

Превозвачите карали на дизел и пропан-бутан

Такситата и автобусите няма да намаляват цените, въпреки че бензинът поевтинява. Техните собственици са смятали разхода си на основата на пропан-бутан и метан. Затова и стойността на бензина не може да им повлияе, обясни председателят на Националния съюз на превозвачите Румен Крумов.

В момента само около 1200 таксиметрови коли карат на бензин. Това прави 1,5% от общия автопарк на жълтите коли, допълни Крумов.

Нямаме възможности да намалим цените на автобусните билети, съобщиха и от фирма „Биовет“, която обслужва линии за Европа. Нейните коли пък използвали дизел, чиято стойност месеци наред се покачва.

През юни бе последното увеличение на автобусните билети, а оттогава цената на дизела многократно се е увеличавала, сподели ръководителят на автобусния отдел Слав Монов. „Боди Вали“ също не предвиждат намаление на тарифите си. Мога да обобщя, че на всички превозвачи им е тежко, каза за „Стандарт“ председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Александър Чакъров.Тепърва ще правим преизчисления съобразно с новите цени на бензина.

Едва тогава ще можем да кажем с точност ще има или няма да има поскъпване, каза председателят на сдружението на маршрутните превозвачи Витан Андреев. Пловдивската фирма за междуградски превози „Хеброс бус“ изчаква да види с колко ЛУКОЙЛ ще намали дизеловото гориво. Тогава ще кажем какво можем да постигнем.

Цените, на които возим в момента, са изчислявани при дизел от 1,45 лв. за литър, обясни шефът на фирмата Веселин Дошков.

Николай ГЕОРГИЕВ

Костадин АРШИНКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *