Берлин привлече над 2 милиона туристи за Великден

Великденските празници тази година в Германия са съпроводени от слънчево и топло време, което изкара милиони граждани на открито сред природата. От берлинската община съобщават за над 2 милиона туристи, които от петък до понеделник са част от великденската атмосфера на германската столица.

Тази сутрин милиони германски деца се впуснаха да търсят боядисаните великденски яйца, донесени, както повеляват традициите още от 17-и век, от великденския заек Хани. От тази година той вече си има и собствена страница в Интернет и профил във „Фейсбук“. 206 милиона шоколадови зайци, които са традиционният подарък за деца по великденските празници, бяха продадени в навечерието на Великден и техният брой за първи път надхвърли броя на шоколадовите Дядо Коледа.

На много места в Германия бе спазена и старата традиция Великден да бъде посрещнат освен с празнични литургии и с големи огньове,които бяха запалени на площадите пред църквите. Празничната великденска трапеза, с която се слага край на продължителните великденски пости, е също важна част от големия християнски празник. Освен традиционното великденско агне, в менюто задължително е включен и сладкият великденски хляб Остерцопф, който почти не се различава от българските козунаци.

По Великден в Германия се организират и така наречените Великденски протестни маршове.Тази година те преминават под мотото „За мир, срещу търговията с оръжие”.Новото този път са лозунгите за мир и снижаване на напрежението в Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *